Ingen isolationsfængsel i Aalborg

 Ingen isolationsfængsel i Aalborg

Ingen af de varetægtsfængslede i Aalborg blev sidste år anbragt i isolation. Det skete derimod for hver fjerde, som blev fængslet i Skive.

Der er fortsat stor forskel på anklageres og dommeres vilje til at isolationsfængsle sigtede i kriminalsager. Det afslører en undersøgelse fra Justitsministeriet, som dog samtidig viser, at brugen af isolation sidste år generelt faldt.

I Skive blev 27 procent af de varetægtsfængslede isoleret, og i Frederikssund skete det for 21 procents vedkommende. Men en lang række steder i landet blev det skrappe middel slet ikke brugt. I denne gruppe findes for eksempel Aalborg, Esbjerg, Holstebro og Randers.

Variationen er "ganske markant", lyder konklusionen fra Justitsministeriets forskningsenhed.
Undersøgelsen viser således, at det gør en forskel, om en borger fængsles i de to nabobyer Holbæk og Kalundborg. Ingen af de 86 varetægtsfængslede i Holbæk blev sat i enrum, mens det skete for fire af de 26 fængslede lidt længere vest på i Kalundborg.

Netop fordi isolation er meget indgribende og potentielt skadeligt, holder myndighederne øje med udviklingen. I 2006 faldt antallet af isolationsfængslinger til 475, hvor det i det foregående år lå på 532 tilfælde. Varigheden var i gennemsnit 29 dage, hvilket også er lavere end i 2005.

Kun helt undtagelsesvist må en person være isoleret i mere end tre måneder. Reglerne siger, at den lokale anklager skal spørge den øverste anklager, rigsadvokaten, inden man går i retten med et krav om overskridelse af fristen. To personer sad sidste år længere end tre måneder, men rigsadvokaten fik ikke sagerne at se i tide. "På grund af beklagelige forglemmelser" skete det ikke, fremgår det af et papir fra rigsadvokaten.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland