Plaget af støv: - Ingen normale mennesker vil købe mit hus

En gruppe beboere, der bor tæt på Aalborgs Østhavn, føler sig stavnsbundne til deres ejendomme på grund af støv fra de omkringliggende virksomheder.

Da Stiven Madsen i 2018 købte en ejendom på Romdrupholmsvej nord for Klarup, havde han glædet sig til det gode naboskab, der kan være på landet. I dag er han alt andet end glad for naboerne.

- Når vinden kommer fra vest, og der er tørt vejr, så får vi sandstorm ind over huset, siger Stiven Madsen.

quote Vi vil ikke have, at det kommer ned i barnevognen til vores datter, så hun sover ude i stalden

Jesper Larsen, nabo, Aalborg

Stiven Madsens naboer er flere virksomheder, der lejet sig ind på Port of Aalborg, som Aalborg Havn hedder i dag. Virksomhederne miljøbehandler forurenet jord, som ligger i store bunker 370 meter fra Stiven Madsens hus.

- Jeg frygter, at der er noget, der er skadeligt. Det er vel derfor, at jorden kommer på deponi. Jeg tvivler på, at alt det skadelige bliver derovre, og at det kun er det gode, der flyver herover, siger Stiven Madsen.

Her kan man se, hvordan det støver ind over familiens ejendom.
Her kan man se, hvordan det støver ind over familiens ejendom.
Foto: TV2 Nord

Tør ikke lade baby sove ude

Lidt længere nede ad vejen bor Jesper Larsen med sin familie. Han købte sit hus for godt et år siden. Det har han og familien fortrudt, for de tør ikke lade sin seks måneder gamle datter sove udenfor i barnevognen.

- Vi ved ikke, hvad der er i det jord, der fyger ind over vores ejendom. Vi vil ikke have, at det kommer ned i barnevognen til vores datter, så hun sover ude i stalden, når hun skal have en lur, siger Jesper Larsen.

Ingen vil stille op

Det er blandt andet støv fra virksomheden RGS Nordic, der fyger ind over naboernes huse. For at kompensere for generne har virksomheden flere gange vasket vinduer hos Stiven Madsen. 

Ingen fra virksomheden vil stille op til et interview, men i en sms skriver presseansvarlig Auhild Haugeberg, at de er meget opmærksomme på støvdannelse og de gener, som støv kan medføre.

- RGS Nordic tilrettelægger i videst muligt omfang aktiviteter og drift af anlægget i forhold til aktuelle vejrforhold og bekæmper altid støv ved vanding/sprinkling, skriver Auhild Haugeberg.

Stiven Madsen er ærgerlig over situationen.
Stiven Madsen er ærgerlig over situationen.
Foto: TV2 Nord

Dårlig planlægning

Den fungerende Miljø- og Energi Rådmand Per Clausen (Ø) mener, at Aalborg Kommune fejlede, da man i sin tid tillod, at virksomhederne og ejendommene fik lov at ligge tæt på hinanden.

- Jeg synes, det er et eksempel på, at man har planlagt på en måde som næsten med sikkerhed ville føre til en konflikt mellem de virksomheder, der er derude og de borgere, der bor derude, og det er ærgerligt, siger Per Clausen.

Området, hvor virksomhederne ligger er udlagt som såkaldt klasse syv område. Det betyder, at her kan man placere virksomheder, der er særligt belastende for deres omgivelser, for eksempel at de støjer, lugter eller larmer. 

Støvsky over ejendommen

I lokalplanen står der, at der skal være 500 meter mellem beboelse og virksomhederne i området. Naboerne bor indenfor den grænse, men kommunen har valgt at dispensere fra kravet ved i stedet at kræve, at virksomhederne vander jorden, så det ikke støver.

- Det er kommunen, der skal føre tilsyn med, at de regler bliver overholdt, og det forsøger vi også at gøre, siger Per Clausen.

quote virksomheden har det ansvar, at de skal beholde ting inde på deres egen grund. Det skal ikke flyve over til mig

Stiven Madsen, nabo, Aalborg

Til trods for virksomhedernes løfter om at bekæmpe støvet, så kan Stiven Madsen gentagne gange konstatere, at der står en støvsky ind over hans ejendom. Stiven Madsen mener, at kommunens tilsyn er mangelfuld.

- Hele tiden bliver der sagt, at de tager fat på virksomhederne. Så hører vi ikke mere, og så sker der ikke mere, siger Stiven Madsen.

Enhedslistens Per Clausen mener, at det er kommunen, der skal føre tilsyn med, at reglerne bliver overholdt.
Enhedslistens Per Clausen mener, at det er kommunen, der skal føre tilsyn med, at reglerne bliver overholdt.
Foto: TV2 Nord

Usælgeligt hus

Stiven Madsen og Jesper Larsen vil gerne væk. De tror ikke på, at de kan sælge deres ejendomme igen, og derfor ønsker de at blive opkøbt af Port of Aalborg.

- Hvis vi havde vidst, at alt det her kom flyvende ind over os, så havde vi ikke købt huset. Der er jo ikke nogen normale mennesker, der vil købe sådan et hus her, siger Stiven Madsen.

Direktør hos Port of Aalborg, Claus Holstein, vil ikke stille op til et interview. I en e-mail skriver han, at havnen ikke er interesseret i et købe ejendommene på Romdrupholmsvej. Han mener, at naboerne må klage til de virksomheder, der bor til leje på havnen, hvis de føler sig generet af støv.

- Uanset sammenhængen i sagen er det aldrig en løsning på et eventuelt naboproblem, at Port of Aalborg køber hverken jord og eller bygninger - løsningen er at få stoppet problemet ved kilden, skriver Claus Holstein.

Virksomhederne lå allerede på havnen, da både Stiven Madsen og Jesper Larsen købte deres ejendomme.

Støv fra virksomhederne flyver ind over familiens ejendom.
Støv fra virksomhederne flyver ind over familiens ejendom.
Foto: TV2 Nord

En håbløs situation

- Virksomheden var her jo først, og så køber I en ejendom, der ligger tæt på den. Har I så ikke et ansvar for selv at sætte jer ind i, hvad I bliver naboer til?

- Jo, det kan man sagtens sige, men virksomheden har det ansvar, at de skal beholde ting inde på deres egen grund. Det skal ikke flyve over til mig, siger Stiven Madsen.

Beboerne synes, at situationen er håbløs. De har tidligere klaget deres nød til virksomheder, kommune og havnen. Nu gør de det offentligt - vel vidende at det gør det endnu sværere at sælge ejendommene.

- Vi ville godt kunne tie stille og så sælge huset, men så er der bare en anden, der står med kattepinen. Det tror jeg, at min moral forbyder mig, siger Stiven Madsen.

Se hele videoen herunder:


Seneste nyt

fra Nordjylland