Inger Støjberg afviser at genoptage Taza Haj-sagen

Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V) vil ikke udtale sig i den konkrete sag med Taza Haj. Men skriver, at afviste asylansøgere må forberede sig på at vende tilbage til hjemlandet.

Foran asylcenteret i Dronninglund var mange elever fra Dronninglund Gymnasium i dag samlet for at vise deres utilfredshed med, at deres klassekammerat, Taza Haj, skal flyttes til Udrejsecenter Sjælsmark og herefter udvises til Irak.

Onsdag kom Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg meld en udmelding om sagen.

- Jeg hverken kan eller må udtale mig om enkeltsager. Afviste asylansøgere har fået en grundig vurdering af deres sag, og de har ikke ret til at blive i Danmark, fordi de ikke er forfulgte i deres hjemland, skriver Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V) i skriftligt svar til TV2 Nord.

- Derfor vil jeg gerne slå fast, at når man er afvist asylansøger, så skal man flyttes til et hjemrejse- eller udrejsecenter, hvor man skal forberede sig på at vende tilbage til sit hjemland.

Familien Haj skal nu opholde sig på Udrejsecenter Sjælsmark på ubestemt tid, da de ikke ønsker, at rejse tilbage til Mosul i Irak, og Irak ønsker ikke at modtage flygtninge, som ikke vil rejse tilbage.

- Man har pligt til at udrejse, og det har konsekvenser, hvis man ikke medvirker hertil. Man skal derfor heller ikke indrette sig på at skulle opholde sig på et udrejsecenter i længere tid, men tværtimod følge myndighedernes afgørelser og rejse hjem, skriver Inger Støjberg (V).

Socialdemokratiet har selv oprettet udrejsecenteret

Det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) foreslår en løsning, hvor Taza midlertidigt får lov til at blive i Dronninglund og fortsætte sin uddannelse på Dronninglund Gymnasium, hvor han, ifølge Bjarne Laustsen, kan lære noget i stedet for at sidde i udrejsecenteret til ingen verdens nytte.

- Det var den socialdemokratiske regering, der i sin tid oprettede Udrejsecenter Sjælsmark, så det overrasker mig noget, at Bjarne Laustsen (S) og Socialdemokratiet nu tilsyneladende mener, at afviste asylansøgere ikke længere skal på et udrejsecenter, skriver Inger Støjberg (V).

- Det er noget, jeg må drøfte med partiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S) ved først givne lejlighed, for det er helt nye signaler, som jeg mener kan være med til at underminere vores arbejde med at få udsendt afviste asylansøgere.

Send ikke vores kammerat hjem til en uvis fremtid i Irak. Sådan lød bønnen i dag fra flere hundrede gymnasieelever i Dronninglund. De demonstrerede foran byens asylcenter mod, at deres klassekammerat Taza Haj står til at blive sendt ud af landet.

Seneste nyt

fra Nordjylland