Nedskæringer på hospital: Intensivafdelingen mister sygeplejersker

Fællestillidsmanden frygter, patienterne fremover får en ringere behandling. Både intensiv- , terapi- og familieafdelingen bliver ramt af besparelser.

- Det er bekymrende set i lyset af, at vi for kort tid siden havde overbelægning. Jeg frygter, at vi kan risikere, at nogle patienter ’ligger’ på landevejene og kører rundt efter intensive afdelinger, der har plads til dem.

Sådan siger fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer Pia Jødal Næss-Schmidt, efter hun på et hospitalsudvalgsmøde onsdag fik den triste besked om hvilke afdelinger på Aalborg Universitetshospital, der kommer til at miste ansatte.

Intensivafdelingen, der tager sig af de mest kritiske patienter, mister to sygeplejersker. Her lukker man én seng ned i en periode og skærer i antallet af operationer. Derfor mener man i ledelsen også, at det er passende med færre sygeplejersker.

quote Jeg frygter, at vi kan risikere, at nogle patienter ’ligger’ på landevejene og kører rundt efter intensive afdelinger, der har plads til dem.

Pia Jødal Næss-Schmidt, fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer

- Jeg kan være meget bekymret for, om de tilbageværende ressourcer hænger sammen med de opgaver, der skal løses. Man skærer væk og tænker, at det nok skal hænge sammen – det vil vise sig hvilken betydning, det får, siger en bekymret Pia Jødal Næss-Schmidt.

Derudover nedlægger man i ledelsen også stillinger på terapiafsnittet. Her vil både fysioteraputer og ergoterapeuter skulle forlade afdelingen, og det betyder færre ambulante behandlinger som f.eks. genoptræning efter en operation.

Dén opgave skal de enkelte kommuner fremover stå for.

På familieambulatoriet mister man både en familierådgiver, en socialrådgiver og en psykolog. Og det er kritisk, for afdelingen tager sig af samfundets i forvejen svageste, mener fællestillidsmanden.

- Her hjælper de svage familier, for eksempel misbrugere og andre belastede mennesker, og jeg frygter, at de fremover bliver tabt mellem to stole. Jeg er ikke sikker på, at kommunen kan løfte opgaven efter os, og det er rigtigt ærgerligt, at vi har et samfund, hvor de svage taber, siger Pia Jødal Næss-Schmidt.

Overblik over de 130 nedlagte stillinger på Aalborg Universitetshospital:

Intensivafdelingen: 2 sygeplejersker
Familieambulatoriet: 1 familierådgiver, 1 socialrådgiver,1 psykolog
Terapiafsnittet: 3 ergoterapeuter
Hospitalskøkkenet i Hobro: 5 køkkenansatte
Andre: 1 speciallæge, social- og sundhedsassistenter & øvrige faggrupper (ukendte afdelinger og antal)

Kilde: Pia Jødal Næss-Schmidt, fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer, Aalborg Universitetshospital

Patienterne får dårligere behandling

Besparelserne sker på grund af, at man på Aalborg Universitetshospital skal skære 130 stillinger væk – for at kunne spare 130 millioner kroner, så budgettet igen hænger sammen

Men besparelserne kommer ikke uden ofre, understreger fællestillidsmanden.

- Det værste er, at man går hjem med ondt i maven over alt det, man ikke nåede at gøre. At man ikke kan levere et tilfredsstillende stykke arbejde. Og vi sygeplejersker er så pligtopfyldende, at vi vil forsøge at løbe stærkere, men det kan ikke undgås, at patienterne kommer til at mærke en forringelse, siger Pia Jødal Næss-Schmidt og understreger, at nedskæringerne også påvirker internt.

- Arbejdsmiljøet lider da. Både stemningen og at vi skal løbe endnu stærkere, end vi gør i dag. Det hænger ikke sammen. Vi vil jo rigtig gerne levere et godt stykke arbejde, siger hun.

Torsdag skal de omkring 20 medarbejdere, der skal omplaceres, til en snak med deres nærmeste leder, om mulighederne for netop dem.

Den 20. december skal lederne så indberette til ledelsen, hvem der skal omplaceres til hvilke afdelinger.


Seneste nyt

fra Nordjylland