Internationale forskere skal give ny viden om Aggersborg

Helt uden at foretage et eneste spadestik er et østrigsk forskerhold gået i gang med at undersøge den store nordjyske ringborg Aggersborg.

Hvis man bevæger sig rundt i gaderne omkring Aggersborg, kan det godt være, at man i det fjerne kan høre nogle tyske gloser.

Selvom det lyder som en tidlig start på turistsæsonen, så er det blot seks østrigske forskere der i øjeblikket er i gang med en større undersøgelse af den store nordjyske ringborg Aggersborg.

Med noget af det bedste og mest avancerede teknologi i verden skal de østrigske forskere hente ny viden ind om borgene helt uden at foretage et eneste spadestik.

- I det allerbedste, der vil vi håbe, at de kan se stolpehuller, så vi kan få kortlagt og se de huse, som vi ikke har kunnet se før, men som vi kun har haft fragmenter fremme af før, siger museumsinspektør hos Vesthimmerlands Museum, Bjarne Henning Nielsen.

Spændt bag på en ATV har de østrigske forskere deres måleudstyr, som de kører rundt overalt på græsset ved Aggersborg. Østrigernes måleudstyr fungerer således at det sender stråler igennem jorden, som på den måde kan lave en slags røntgenscanning af, hvad der er under jorden.

- Vi må kunne se større anlæg som brønde, grubehuse og måske grave, hvis det går rigtig godt. Gravpladsen her er ikke fundet endnu, og den mangler vi – den vil vi gerne vide, hvor er i det mindste, siger Bjarne Henning Nielsen.

Forskerholdet har erfaringer fra en række andre vigtige europæiske fundsteder, som for eksempel Stonehenge i England, og derfor er det end flok sværvægtere, der nu er kommet til Nordjylland.

- Det er helt utroligt, siger Bjarne Henning Nielsen.

De østrigske forskere er kommet til Danmark på initiativ fra Odense Bys Museer, som har brug for at få deres lille ringborg, Nonnebakken, målt op. I den anledning er Aggersborg blevet indblandet, da folkene i Odense skal have en reference til, hvordan en ringborg ser ud. Derudover har folkene bag ringborgene i Hobro og Køge også fået forskerne til at slå et smut forbi dem, når de nu er i Danmark.


Seneste nyt

fra Nordjylland