Jalal er flyttet til Frederikshavn - og regner med at blive der

Virksomheder i Vendsyssel kæmper for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. I Frederikshavn lykkedes det for nylig MAN Diesel & Turbo at ansætte en iransk it-specialist, og næste mission er nu at få ham til at bosætte sig i Frederikshavn med sin familie, så virksomheden kan fastholde ham i mange år.

Jalal Masoumi er hurtigt faldet til på MAN Diesel & Turbo i Frederikshavn. Jalal kom til Danmark fra Iran for ti måneder siden. I de første ni måneder boede han i København, hvor han forsøgte at finde et job. Det lykkedes ikke, før han søgte mod Frederikshavn. Et spring mange danskere ikke er klar til at tage.

- Det er jo en sjov historie, fordi vi kan som sagt ikke flytte folk fra København til Frederikshavn, men det kan vi altså godt, hvis de kommer fra andre lande, siger Marianne Koch Fischer, som er HR Business Partner ved MAN Diesel & Turbo i Frederikshavn.

Da MAN Diesel og Turbo havde ansat Jalal Masoumi tog virksomheden kontakt til Frederikshavn Kommunes bosætningskonsulent for at få ham hjulpet på plads i Nordjylland.

- Det handler i bund og grund om, at folk skal føle sig velkomne. Det er jo altså en jungle, når man kommer her til og skal lave adresseændring, borgerservice og NemID. For os andre er det jo meget nemt, men når du er helt ny i landet og ikke kan tale sproget, så kan de her ting godt blive meget komplicerede, siger Almina Nikontovic, bosætningskonsulent i Frederikshavn Kommune.

- Det var meget vigtigt for mig. De hjalp mig meget, fordi det er et nyt sted for mig, siger Jalal Masoumi, der har fået job som SAP-konsulent hos MAN Diesel & Turbo.

IT-specialister som Jalal hænger ikke på træerne i Nordjylland. Derfor vil virksomhederne gerne gøre en ekstra indsats for at fastholde den kvalificerede arbejdskraft, når de har fundet den.

- Hvis vi har et godt samarbejde, så kan de spare på deres ressourcer og samtidig fastholde de nøglemedarbejdere, som de har brug for, siger Almina Nikontovic.

Jalal Masoumi har en kone og en søn på fire år, som stadig bor i Iran. Han håber på at få dem til Danmark, så familien kan begynde et nyt liv sammen i Frederikshavn.

- Jeg har lejet et smukt hjem her, så alt er klar til, at de kan komme, siger han.

MAN Diesel & Turbo og Frederikshavn Kommune vil gerne have Jalal til at blive, og den iranske it-specialist er ikke afskrækket fra at slå sig ned i Vendsyssel.

- Måske på ubestemt tid. Hvis jeg kan beholde jobbet, så kan jeg blive her i flere år og måske endda længere end det, siger Jalal Masoumi.

Et er at finde kvalificeret arbejdskraft. Noget andet er at få de ansatte til også at bosætte sig. Det kæmper de for i Frederikshavn.

Seneste nyt

fra Nordjylland