Jammerbugt: Flere borgere kan koste 40 millioner i 2020

Foto: Nationalbanken

Flere tilflyttere til en kommune er normalt en god ting. Men i Jammerbugt Kommune frygter borgmesteren, at de ekstra beboere kan komme til at koste.

I torsdags meldte Mariagerfjord Kommune ud, at de skal spare 123 millioner, fordi kommunen klarer sig bedre end forventet. Nu frygter Jammerbugts borgmester, Mogens Gade, at det samme kan ske i Jammerbugt:

- Der er ingen tvivl om, at vi er meget bekymrede, siger borgmester Mogens Gade (Venstre).

Grunden til bekymringen kan virke overraskende. Kommunen har nemlig fået flere tilflyttere end beregnet, og det er tilflytterne, der i sidste ende kan koste kommunen mange millioner. 

Læs også Arne Boelt: Udligningssystem har spillet fallit

Kommunernes tilskud fra staten beregnes ud fra et udligningsprincip, hvor udfordrede kommuner får flere penge end stærke kommuner. Derfor har det stor betydning for tilskuddet, hvis det går bedre for en kommune end forventet. For Jammerbugt Kommune kan det betyde, at der skal spares i 2020:

- Vi frygter, at vi mister 40 millioner kroner i budgettet for 2020, da vi de seneste år har set befolkningstilvækst. Vi skal sidde og bekymre os om at få tre til fire nye borgere til, fordi det kan gøre forskellen på, at vi mister 40 millioner kroner, siger han.

Udligningssystemet fik tidligere på ugen hårde ord med på vejen af Hjørrings borgmester, Arne Boelt:

- Systemet har spillet fallit og betyder kaos i kommunerne. Det er helt umuligt at se ind i den økonomiske krystalkugle. Mariagerfjord skal ud og fyre mange medarbejdere og lave store kommunale omlægninger på fire måneder, og det siger selv, at det kan man ikke.

Hvad er den kommunale udligning?

  • Statens bloktilskud til kommunerne for 2019 udgør 62 milliarder kroner. 
  • Økonomi- og Indenrigsministeriet giver den 28. juni 2018 alle kommuner meddelelse om deres del af tilskuddet, der kan lægge til grund for deres budgetlægning for 2019, der skal være på plads fire måneder senere i oktober.
  • Udligningssystemet sigter mod at udjævne de forskelle i kommunernes økonomiske muligheder, som skyldes forskelle i skattegrundlag, forskelle i alderssammensætningen og forskelle i den sociale struktur. Udligningen skal sikre, at alle kommuner har mulighed for at tilbyde service på lige økonomiske vilkår. 
  • En del af bloktilskuddet går til finansiering af landsudligningen samt tilskuddet til kommuner med højt strukturelt underskud. Den resterende del fordeles til kommunerne i forhold til deres indbyggertal.
Kilde: Økonomi og Indenrigsministeriet

 

00:24

Af indslaget i udsendelsen klokken 19.30 lørdag aften fremgår det, at pengene måske allerede skal spares i 2019-budgettet i Jammerbugt Kommune. Det var en fejl - der er tale om 2020-budgettet. TV2 Nord beklager fejlen.

Luk video

 

Flere nyheder fra TV2 Nord