Kommuner sagsøger staten i udligningssag: Jammerbugt skal som den første i retten

Jammerbugt Kommune har været med helt fra starten til at påpege skævhederne i udligningssystemet. Derfor er kommunen udpeget som prøvekommune i sagsanlægget mod staten.

Jammerbugt Kommune er sammen med Lollands Kommune udpeget som prøvekommuner i sagsanlægget om udligning mod den danske stat. 

 

Det betyder, at Jammerbugt som de første skal prøve deres sag mod staten ved en domstol.

- Når vi er udpeget som prøvekommune, så er det fordi, at vi har været med helt fra starten af i forhold til at påpege den skæve udligning i Danmark, og vi er nogle af dem, der har størst erfaring med at argumentere for det. Jeg synes, at det er helt naturligt, at Jammerbugt Kommune står forrest i den sag her mod staten, siger Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune. 

19 danske kommuner har besluttet at gå hele vejen i retten for at få de udligningskroner tilbage, som de er blevet snydt for af staten i årene 2017 og 2018. 

10. januar offentliggjorde de 20 kommuner - anført af Hjørring Kommune - at et juridisk notat fra Advokatfirma HjulmandKaptajn vurderede,  at sagen var egnet til at blive prøvet ved retten. Notatet var et rygstød til kommunerne, der trods stort gåpåmod, fra flere sider havde fået at vide, at et søgsmål ville være formålsløst og spild af penge.

- Jeg håber først og fremmest, at vi kan vinde retssagen, men det, jeg håber mest af alt, er, at Folketinget accepterer, at de har begået en fejl og så betaler pengene, så vi kunne retssagen. Det ville være mest værdigt. Det er ikke værdigt, at kommuner skal sagsøge staten, lyder det fra Jammerbugt-borgmesteren. 

Mogens Gade var med til at påpege fejlene i udligningssystemet helt tilbage i 2014, men det er først fra og med 2019, der er rettet op på regnefejlen, der hang sammen med, hvordan udlændinges uddannelsesniveau blev gjort op.

Og nu hvor retssagen ser ud til snart at skulle tage sin begyndelse, er Venstre-borgmesteren sikker på, at de sagsøgende kommuner har en god sag. 

- Vi vinder. Det er der ingen tvivl om. Vi har retten på vores side. 


Seneste nyt

fra Nordjylland