- Jeg arbejder på at sikre værftet - og min søns eftermæle

Sønnens død fik Niels Ørskov til at lægge pensionen på hylden og smøge ærmerne op. Den 73-årige arbejder igen i familievirksomheden Orskov Yard.

Niels Ørskov var egentlig gået på pension for at lade yngre kræfter komme til i den familieejede virksomhed. Den tidligere skibsværftsdirektør fra Frederikshavn overlod styringen af virksomheden til sin søn og datter. Men så skete der noget, der vendte op og ned på alt. 

Sønnen Jeppe Ørskov dør i begyndelsen af 2015. Han bliver 49 år gammel. Han var lige erklæret rask efter et længere sygdomsforløb, da han pludselig falder om. Sønnens død får Niels Ørskov og hans hustru til at droppe den permanente adresse i Spanien. De flytter omgående hjem til Frederikshavn for at komme tilbage i arbejdstøjet.

- Der er kun en ting at gøre. Smøge ærmerne op og komme i gang, siger Niels Ørskov.

Han føler, at han skylder de 220 ansatte på værftet og ikke mindst hans datter, Christina Ørskov, at komme hjem. Hun står pludselig alene med ledelsesansvaret. Nu skal de tage fat i fælleskab.

- Det er vigtigt for mig, at min søns eftermæle sikres. Han blev kun 49 år, men nåede at føre værftet videre i en svær tid. Det er i dyb respekt for ham, og de resultater han har opnået, at værftet skal drives videre, siger den 73-årige.

Niels Ørskov opgav gerne pensionistlivet i Spanien for at komme hjem og hjælpe med at drive virksomheden videre. Han indrømmer gerne, at det bliver svært at drosle ned igen. De lange arbejdsdage gør ham ikke noget, selvom han er glad for, at der er ansat en ny direktør. 

-Jeg kan godt lide at arbejde også selv om det er mange timer. Nu bor jeg igen tæt på værftet og har formandsposten i bestyrelsen, så jeg stopper ikke helt, heldigvis, slutter han.

Værftet har været i gang på havnen i Frederikshavn i mange år. Niels Ørskovs far Arne Ørskov Christensen grundlagde i 1958 Ørskov Christensens Staalskibsværft, som senere blev overtaget af sønnen Niels Ørskov Christensen. Jeppe Ørskov etablerede så Orskov Yard i 2003.  

Fakta : Historien om Orskov Yard:

I 2003 grundlagde Jeppe Ørskov, sammen med familien, Orskov Yard, der blev etableret med udgangspunkt i den store viden, som var oparbejdet på hans fars og farfars værft. Udover Orskov Yard er Orskov Offshore også en del af Orskov Group, der i alt har ca. 220 ansatte.

Jeppe Ørskov blev syg for knap et år siden, og hans søster Christina Ørskov blev stedfortrædende direktør. Og det er planen, at Christina Ørskov skal fortsætte som øverste chef for virksomheden.

Han var en af de vigtigste personer i den maritime klynge i Frederikshavn, som han var med til at udvikle til en af  Skandinaviens stærkeste klynger af virksomheder, der arbejder med skibsreparation og vedligehold. Han var samtidig meget aktiv for at få den store havneudvidelse af Frederikshavn Havn gennemført.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland