Kan ikke få anerkendt PTSD som arbejdsskade: - Jeg er her kun på grund af mine børn

I 90'erne var Jan Petersen flere gange udsendt til Balkan. Først mange år efter fik han konstateret PTSD, men han kan ikke få sygdommen anerkendt som en arbejdsskade.

I 1992 var det Kroatien og to år efter Sarajevo i Bosnien-Herzegovina.

Jan Petersen fra Onsild ved Hobro kæmper i dag med konsekvenser af de to ture til Balkan i 90'erne.

quote Da jeg fik afgørelsen, var jeg faktisk på vej ned til toget. Ikke for at stige på, men fordi jeg havde selvmordstanker.

Jan Petersen, Onsild. 

- Jeg får mareridt, flashbacks og har angst samt depression, fortæller Jan Petersen til TV2 Nord.

 Årene efter hjemkomsten gik fint, men en episode, hvor der blev affyret skud uden for Jan Petersens daværende kærestes lejlighed i 2008, ændrede det hele.

- Jeg har det rigtig dårligt med koldsved og kvalme. Jeg er i panik, og ved ikke hvad jeg skal gøre. Det var sådan set triggeren til, at jeg indså, at der var noget psykisk i det her, forklarer Jan Petersen.

Ganske kort tid efter episoden får Jan Petersen tilkendt førtidspension, da læger vurderer, at hans psykiske tilstand skyldes udsendelserne til Balkan.

Jan Petersen sidder tilbage med følelsen af, at han bliver beskyldt for at lyve.
Jan Petersen sidder tilbage med følelsen af, at han bliver beskyldt for at lyve.
Foto: Ivan Johan Hansen

Men Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vil ikke anerkende at PTSD'en er opstået på grund af hans deltagelse i krig, så han kan ikke få erstatning.

Du har fået førtidspension, så der er ikke nogen der tvinger dig til at arbejde, så hvorfor betyder det så meget at få bekræftet, at det er en arbejdsskade? 

- Der er to ting i det. For det første så er der jo det her afslag. Man føler, at man bliver beskyldt for at lyve. Og den anden del er, at jeg i dag er dybt forgældet.

Afslaget på erstatning får Jan Petersen til at ryge helt i kulkælderen. 

- Da jeg fik afgørelsen, var jeg faktisk på vej ned til toget. Ikke for at stige på, men fordi jeg havde selvmordstanker, siger Jan Petersen. 

Håndsrækning uden effekt

I 2017 præsenterede Folketinget en veteranpakke, hvor det var muligt at få foretaget en ny speciallægevurdering.

Second-opinion-ordningen har dog langt fra været en succes. Kun to ud af 65 har fået lavet noget om.

Jan Petersen er en af dem, som igen blev afvist. 

Det til trods for at lægerne har skrevet følgende:

"På baggrund af de traumer som JP (red. Jan Petersen) har været udsat for under sin udstationering i Sarajevo, vurderes det, at han lider af post traumatisk belastningsreaktion".

Måske ændring på vej

Beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen, sagde i sidste uge, at man vil kigge veteranpakken efter i sømmene.

Samme melding kommer fra Bjarne Lausten fra Socialdemokratiet, der er næstformand i Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

- Når der kun er to ud af 65, der har fået ændret deres sag, selvom de har de her speciallægeerklæringer, der siger, at de har PTSD, så er der noget galt. Jeg har skrevet til ministeren, og jeg håber, at der vil være en politisk forståelse for det, så vi kan få det ændret, siger Bjarne Lausten til TV2 Nord. 

quote Jeg kan leve 50 år endnu, men jeg har ikke lyst til at være her, det har jeg faktisk ikke. Jeg er her kun på grund af mine børn.

Jan Petersen, Onsild. 

Hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring lyder det fra afdelingschef Lone Frosch.  

- Vi går alene ind og kigger på, om der er tilstrækkelig dokumentation for at veteranen er blevet syg af at være udsendt.

Og der er en speciallægevurdering ikke nok?

- En speciallægevurdering er en del af det samlede billede.

Jan Petersen håber på, at politikerne vælger at ændre i systemet, så han endelig kan få anerkendt sin sygdom som en arbejdsskade.

- Jeg kan leve 50 år endnu, men jeg har ikke lyst til at være her, det har jeg faktisk ikke. Jeg er her kun på grund af mine børn, slutter Jan Petersen. 

VIDEO: Hør Jan Petersen fortælle sin historie i dette indslag.

Seneste nyt

fra Nordjylland