Jobbet er garanteret - men for få vil læse til automationsteknolog

Foto: Anders Hestbek

Der er plads til 30 studerende på uddannelsen til automationsteknolog på UCN i Aalborg. Men når de starter en ny årgang studerende op til september, har kun 14 valgt uddannelsen som deres førsteprioritet. Og det ærgrer uddannelseschefen hos UCN.

Selv om det måske ikke akkurat er en uddannelsesretning, som alle har hørt om, er automationsteknologer i høj kurs i Nordjylland.

De er specialister indenfor industrielle styresystemer og automatiske produktionsanlæg. Et specialefelt, som bliver mere og mere efterspurgt, i takt med stadig mere automatiserede industrivirksomheder i landsdelen. 

Læs også Rekordmange søger UCN: Må afvise 400 pædagog-aspiranter

- Det er fremtiden indenfor industrien. Og vi har faktisk meget industri i Nordjylland. Det er ganske vist små og mellemstore virksomheder, men vi har rigtig meget af det, siger Jan Holler Foget, uddannelseschef hos UCN i Aalborg.

Derfor ærgrer det ham også, at kun 14 personer har søgt uddannelsen til automationsteknolog som deres første prioritet, når et nyt kuld studerende begynder på UCN i Aalborg til september.

- Automationsteknologer er meget efterspurgte. De har stort set arbejde alle sammen, når de er færdige med deres uddannelse. Så vi vil gerne uddanne endnu flere, siger han.

'Lost' uden uddannelse

En af dem, som har valgt at tage uddannelsen, der varer to år, er 24-årige Nikolaj Hougaard Johansen. Han er i forvejen uddannet elektriker, men var ikke i tvivl om, at uddannelsen til automationsteknolog var den rigtige vej at gå.

- Uddannelsen er vigtig, fordi industrien ændrer sig ufattelig hurtigt, siger Nikolaj Hougaard Johansen, der afsluttede uddannelsen med et snit på 11,6 i juni i år.

Han planlægger at specialisere sig endnu mere på netop industriområdet, og selv om cv’et altså allerede tæller to uddannelser, vil han ikke afvise, at han igen tager plads på skolebænken på et tidspunkt.

- Det hele ændrer sig hurtigt. Så om 10 år, hvis ikke man sørger for at uddanne sig, kan man jo i princippet være ’lost’ til den tid, siger han.

Uddannelsen til automationsteknolog blev første gang udbudt i 2011. Nikolaj Hougaard Johansen var en af i alt 22 studerende, som afsluttede uddannelsen på UCN i Aalborg i 2018. Uddannelsen udbydes desuden i Aarhus, Odense og København. 

03:15 Luk video

 

Flere nyheder fra TV2 Nord