Jobcenter i Hjørring satser og får flere hundrede i arbejde

Med en investering på 125 millioner kroner har arbejdsløse og sygemeldte fået mere opmærksomhed og flere tilbud - 600 er kommet i job og uddannelse.

De kan noget i Hjørring. Ikke mindst når det kommer til at få sygemeldte og kontanthjælpsmodtagere videre i job og uddannelse og videre med deres liv.

Kommunen investerede i 2014 125 millioner kroner i en helt ny beskæftigelsespolitik og at opgradere jobcenteret. De næste fire år skulle det så gerne give nogle langsigtede gevinster for både de ledige og for kommunens virksomheder. Men belønningen har allerede nu vist sig - 600 mennesker er blevet flyttet fra overførselsindkomster. 

Og det har indtil nu sparet Hjørring Kommune for en fast udgift på den konto på 47 millioner kroner. Det skriver Ugebrevet A4.

Det er en besparelse på 20 millioner kroner mere end forventet på nuværende tidspunkt. Og den nye måde at tackle de ledige på har fået et navn: "Hjørring-modellen".

- Vi har skabt et systemskifte, siger Ivan Leth (S), der er formand for kommunens arbejdsmarkedsudvalg til Ugebrevet A4.

- I dag ser vi på de ledige som individer. Tidligere så vi på dem som grupper. Det betyder, at vores medarbejdere skal arbejde på en ny måde. Vi prøver at dæmpe bureaukratiet, massere lovgivningen og spørger hele tiden os selv: Hvad giver mening her? Vi møder det enkelte menneske, forklarer Ivan Leth.

Hjørring Kommune valgte at lave satsningen, fordi langt størstedelen af de ledige gav udtryk for, at de gerne ville noget med deres liv. Og fordi det blev tydeligt, at mange var ledige og på offentlig forsørgelse for længe. Men det var ikke nok med standardløsninger for at hjælpe borgerne ind på en arbejdsplads.

quote I dag ser vi på de ledige som individer. Tidligre så vi på dem som grupper.

Ivan Leth, (S), Hjørring Kommune

Der skulle skræddersyede løsninger til, og derfor blev 37 nye medarbejdere ansat - socialrådgivere, sygeplejersker, fysioterapeuter og psykologer. De skulle hjælpe med at løse nogle af de problemer, der holdt borgerne væk fra arbejdsmarkedet, for eksempel manglende kvalifikationer, overvægt eller misbrugsproblemer.

Konkret arbejder Hjørring Kommune hen imod at nedbringe ledigheden fra de 121 uger, der var gennemsnittet før den nye arbejdsgang, til 68 uger i 2018. I alt skal 1700 borgere være sendt videre i sy stemet, når den fireårige periode er gået.

quote Tankegangen i Hjørring er supergod. Men det er hårdt arbejde for sagsbehandlerne.

Mads Bilstrup, Dansk Socialrådgiverforening

Men de gode nyheder for kommunens ledige giver til gengæld øget arbejdspres for sagsbehandlerne. Ifølge Dansk Socialrådgiverforenings Region Nord, som har fulgt projektet, har flere medarbejdere valgt at forlade deres job på grund af et utal af konferencemøder, referter, handleplaner, udmøntning af planerne og det almindelige myndighedsansvar som socialrådgiver.

- Tankegangen i Hjørring er supergod. Men det er hårdt arbejde for sagsbehandlerne. De har brug for sparring med mellemlederne, men de mangler at få entydige svar om arbejdets mål og retning, siger Mads Bilstrup fra Dansk Socialrådgiverforening.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland