Jobpatrulje ser nærmere på ungarbejderes forhold

Mange virksomheder i Nordjylland får de næste to uger besøg af Jobpatruljen. De er ude for at tjekke op på arbejdsforholdene for unge i job, men på trods af navnet er der i højere grad tale om en oplysningskampagne end en løftet pegefinger.

Jobpatruljen er tirsdag på kontrolbesøg i Skagen. Initiativet, der er sat i søen af ni fagforeninger, tjekker hver sommer, om unge mellem 13 og 17 år har ordentlige arbejdsforhold. En af de unge, der møder Jobpatruljen i Skagen, er 16-årige Julie Sørensen.

- Det er super fedt, at der lige kommer nogen og hører os, der er under 18, hvordan vi har det og om vi bliver behandlet ordentligt på arbejdspladsen, siger Julie Sørensen.

Det er unge mennesker, der udgør Jobpatruljen. Det betyder, at ungarbejderne bliver mødt i øjenhøjde af personer, der er nogenlunde jævnaldrende med dem, og som forstår deres situation. Målet med Jobpatruljens indsats er at sikre, at arbejdsgiverne kender reglerne for at have unge under 18 år ansat.

- Når man er chef, er det en del af det at have en butik, at man skal kende reglerne, og de jo lidt anderledes, når man er under 18, siger Mette Vesterbæk, der er en del af Jobpatruljen.

Jobpatruljen kommer på besøg for at rådgive arbejdsgivere og ungarbejdere og vil helst ikke ses som en patrulje, der kommer med en løftet pegefinger.

- Vi er en hjælpende hånd både til de unge og arbejdsgiverne – altså det her med at finde rundt i regler, rådgivning og løn, siger Mette Vesterbæk.

Hvad er det tidligste, du er mødt ind på arbejde? Hvis du bliver syg – får du så stadigvæk løn? Det er bare nogle af de spørgsmål, Jobpatruljen gerne vil gøre de unge opmærksomme på. For de oplever hvert år unge med dårlige arbejdsforhold.

- Jeg tænker over, at der er nogen, der går op i, at alt er som det skal være, og at vi ikke skal gøre noget, vi ikke må, siger den 15-årige ungarbejder Nanna Christensen.

De ni fagforeninger, der står bag Jobpatruljen

  • FOA
  • 3F
  • HK
  • Serviceforbundet
  • Socialpædagogerne
  • Fødevareforbundet NNF
  • Malerforbundet
  • Finansforbundet
  • Dansk Metal

Jobaktivisterne patruljerer i Nordjylland i de næste to uger. For arbejdsgiverne er der mange regler at holde styr på, så de byder rådgiverne velkommen.

- Vi ved, vi har orden på det hele, men man bliver alligevel lidt nervøs for, om det hele er, som det skal være, siger Henriette Rasmussen, der er bestyrer af Ny Form Skagen.

Sidste år havde omkring 80 procent af virksomhederne på landsplan ikke helt styr på reglerne. Jobpatruljen kan ikke selv sanktionere virksomhederne, hvis reglerne bliver overtrådt. De politianmelder virksomhederne, der har grove lovovertrædelser. En virksomhed er blevet politianmeldt ved dagens razzia. 

Jobpatruljen besøger ungarbejdere i sommerlandet.

Seneste nyt

fra Nordjylland