Jordbæravlere og vinbønder jubler: Alt vokser med rekordfart

Det varme sommervejr betyder ikke kun kronede dage for landets iskiosker. For med de seneste ugers temperaturer over 20 grader, har jordbæravlere landet over pludselig fået travlt.

Landmændene mangler vand, iskioskerne knokler for at følge med efterspørgslen - og nu kan jordbæravlerne også juble over den gode start på sommeren. 

Én af dem er Claus Snebang Jensen. Han er indehaver af Jensen Jordbærd i Understed. 

- Som det går nu, så går det stærkt. Det er simpelthen det vejr her, der har boostet det, fortæller Claus Snebang Jensen. 

Det er de seneste ugers sommertemperaturer som gør, at man allerede nu kan lange danske jordbær over disken. Det er op mod 14 dage tidligere end normalt.

Når jordbærene modner så hurtigt, som de gør i år, kan det dog også betyde at sæsonen slutter tidligt. 

- Ja, hvis det her vejr fortsætter, så kan det godt - men jordbærene til studentergilderne er reddet, fortæller Claus Snebang Jensen. 

 

Jordbæravlerne er ikke de eneste planteavlere, der kan gnide hænderne af lykke over det gode vejr. Nordjyske vinfarmere nyder også godt af de høje temperaturer. 

- Tre uger mere med det her vejr vil være fint. Så er vi langt, fortæller Jan Thrygsøe, der driver Guldbæk Vingård syd for Aalborg. Han kan nærmest se vinstokkene gro på sine marker. 

- Den her gren er vokset fem centimeter siden i går, fortæller Jan Thrygsøe. 

Nogle planteavlere klager over manglen på vand. Vinmarkerne kan dog slet ikke få nok sol og varme. Derfor tyder alt på at 2018 kan blive et af de få rigtigt gode vinår i Danmark. 

Det optimale udbytte på markerne ved Guldbæk Vingård vil være, hvis hver plante leverer druer til 1,5 flaske vin. 

- Og I år er der noget, der tyder på, at vi kan nå derhen, fortæller Jan Thrygsøe. 

I følge TV2 Vejret kan de glade planteavlere nyde godt af sol og temperaturer over 20 grader i minimun en uge endnu.  


Seneste nyt

fra Nordjylland