Advarsel: Jorden er lige så tør, som den plejer at være i juni

Særligt er jorden i Nordjylland tør, viser tal fra DMI, som sætter det nordligste af området på højrisiko-området for tørke. Nordjyllands Beredskab opfordrer folk til at tænke sig godt om.

Naturen er knastør, og det tænker man måske ikke så meget over på den her tid af sæsonen. Men der er al mulig grund til at tænke sig godt om, lyder det fra Bent Thindahl Pedersen, vagthavende indsatsleder hos Nordjyllands Beredskab.

Det vi skal være opmærksom på er, at naturen er knastør, og det tænker man måske ikke så meget over på den her tid af sæsonen.- Vi er selvfølgelig opmærksomme og appellerer til, at borgerne også er opmærksomme på, at der er usædvanligt tørt ude i naturen, siger han og tilføjer:

- Vi skal ikke stoppe med at hygge os ude i naturen, men vi skal bare tænke os om.

Og ifølge vejrudsigterne så kan vi nyde påsken i fuld sol og med temperaturer, der når helt op på 18 grader.  Men selvom det nok lokker de fleste ud på altaner og terrasser, er det ikke alle, der er begejstrede for udsigten til en håndfuld helligdage helt uden regn - og alle skal ifølge beredskabet tænke sig om.

Indtil videre er der faldet under en tiendedel af den regn, der plejer at falde i april, og det har gjort jorden ualmindeligt tør.

Vagthavende indsatsleder hos Nordjyllands Beredskab, Bent Thindahl Pedersen, opfordrer til, at man skal tage sig i agt - for det bliver mere og mere tørt for hver dag, der går uden nedbør.

anmark måler man jordens tørhed med det såkaldte tørkeindeks. Normalt ligger det mellem en og to i midten af april, men lige nu ligger det på 6,2.

Det betyder, at der mangler 62 millimeter regn i jorden. Den slags tørke er ikke set så tidligt på året, siden DMI for 15 år siden begyndte at bruge tørkeindekset.

- Det er helt normalt, at tørkeindekset stiger om sommeren, men lige nu er vi oppe på et niveau, vi først plejer at se i sommermånederne, fortæller TV 2 VEJRETs meteorolog Sebastian Pelt.

Nordjyllands Beredskab har de seneste dage haft enkelte brande, hvis årsag skyldtes det varme og tøre vejr, men Bent Thindahl Pedersen håber og tror, at nordjyderne lytter til rådet om at være forsigtig ude i naturen.

Og så har han personligt et godt råd til haveejerne, der vil give den gas i haven i påskeferie og ønsker at bugt med ukrudtet :

- Lad være med at brug ukrudsbrænderen, for det går galt. Tag hakkejernet frem i stedet og fjern ukrudt manuelt og brug musklerne. Man tror altid, at det kun sker for naboen, men det gør det altså ikke, siger Bent Thindahl Pedersen.

Der er ikke afbrændingsforbud nogen steder i landet, men man har pligt til at udvise forsigtighed - det vil sige, hvis man har åben ild, der kan løbe løbsk for en, så skal man være klar til at slukke.

- Der skal bare en gnist til, og så er der brand, fastslår Bent Thindahl Pedersen.

Gode råd i tørken

Råd nummer 1: Tænk over, hvor du parkerer bilen

Udstødning og katalysator under bilen kan være så varm, at det sætter ild til det tørre græs.

 

Råd nummer 2: Smid aldrig cigaretter i naturen

Der er kæmpe risiko for, at det er den, som antænder ilden.

 

Råd nummer 3: Grill kun på u-brændbart underlag

Ifølge afbrændingsforbuddet er det faktisk forbudt at grille på brændbart underlag som græs.

 

Råd nummer 4: Vær opmærksom på krumme glas

Man kan lave et brændpunkt med glas, som kan sætte gang i en brand. Så pas på med krumme glas i vinduet eller på terrassen.

 

Råd nummer 5: Ring til brandvæsenet med det samme

Jo før beredskabet får kaldet. Jo hurtigere kan de komme ud og hjælpe

 


Seneste nyt

fra Nordjylland