Jubel hos Hirtshals-virksomhed: Nu kan man købe landbaseret laks i supermarkedet

Kan man sælge dansk laks, som er opdrættet på land? Det lyder måske lidt mærkeligt, men det kan man faktisk godt. Bare spørg en virksomhed fra Hirtshals.

Danish Salmon A/S har for første gang i denne uge nogensinde leveret en produktion af dansk landbaseret laks til en dansk supermarkedskæde - et marked, som indtil videre har været svært at komme ind på, men som nu begynder at kunne se fidusen i den bæredygtige idé. 

Danish Salmon A/S startede i 2012 og havde deres første laks til slagtning i 2015. Indtil for nylig havde de kun solgt deres laks til USA og få lande i Europa, men nu har danske Rema 1000 fået øjnene op for den bæredygtige landlaks. 

- Det er egentlig først nu, vi begynder at se en reel interesse for vores bæredygtige laks, siger direktør i Danish Salmon A/S, Kim Hieronymus Nielsen. 

Virksomheden har lige nu omkring én million laks svømmende rundt i deres bassiner i Hirtshals. Laksene starter som små æg og vejer efter to års opdrætning mellem 3-4 kilo. 

- Hovedformålet med den her produktionsform er selvfølgelig at producere laks som havbrug i Norge og Chile. Forskellen er bare, at vi gør det på en bæredytig måde, siger direktøren. 

Flere eksperter ser det landbaserede fiskeopdræt som en bedre løsning end det ofte kritiserede laksehavbrug i eksempelvis Norge. 

- Dels er der meget mindre udledning af næringsstoffer. Der er ingen udledning af medicinrester, og man påvirker ikke de vilde laks med sygdomme og parasitter, siger Søren Thomassen, der er produktionsleder hos Danmarks Center for Vildlaks. 

quote Det er egentlig først nu, vi begynder at se en reel interesse for vores bæredygtige laks,

Kim Hieronymus Nielsen, direktør, Danish Salmon A/S

Hos Danish Salmon A/S er man sikre på, at deres landbaserede laks er langtidsholdbare. 

- Den her produktionsform kommer frem. Den vokser hvert eneste år, og den er lige på det sted, hvor den skal til at eksplodere, slutter Kim Hieronymus. 

Tidligere på året fik Danish Salmon en tilladelse af Hjørring Kommune til at udlede i alt 45 tons kvælstof fra produktionen ud i Skagerak.


Seneste nyt

fra Nordjylland