Jubel i Hjørring - skuffelse i Mariagerfjord

112 statslige arbejdspladser er på vej til Hjørring Kommune, mens Mariagerfjord må nøjes med 20 uddannelsespladser, efter regeringen offentliggjorde sin Bedre Balance II-plan.

Det så lovende ud for borgmester Mogens Jespersen (Venstre), da han onsdag klokken 13 satte sig til rette for at se regeringens pressemøde fra Christiansborg.

Statslige arbejdspladser i Nordjylland:

Aalborg: 156
Hjørring: 112
Thisted: 51
Frederikshavn: 41
Løgstør: 24
Brovst: 11

For inden statsminister Lars Løkke Rasmussen overhovedet var nået frem til talerstolen, var der lagt op til, at Mariagerfjord Kommune ville være en af de heldige, der fik et uddannelsescenter, når der for anden gang skulle flyttes statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet til resten af landet.

Men det var en lidt tam smag i munden, Mogens Jespersen sad tilbage med bagefter. For det blev ikke til mere end cirka 20 uddannelsespladser under professionsbacheloren Eksport og Teknologi, som udbydes af EUCN i Aalborg.

- Hvis vi er den eneste kommune, der får nye uddannelsespladser i Nordjylland, så synes jeg, at 20 lyder af rigtig lidt. Men vi må afvente. Der er ingen tvivl om, at 20 er både noget og ingenting, og det er måske mere ingenting, end det er noget, siger Mogens Jespersen, der også havde sat næsen op efter lidt statslige arbejdspladser i samme ombæring.

Fantastiske resultater i Hjørring

Sådan blev det ikke. Til gengæld kunne flere andre borgmestre i Nordjylland trække lidt på smilebåndet. Aalborg scorede ikke overraskende flest arbejdspladser - i alt 156 - og i Hjørring var det en overrasket og glad Arne Boelt (S), der kunne konstatere, at kommunen vil få 112 statslige arbejdspladser.

- Jeg smiler da også og er rigtig glad. Det er godt, og jeg er en tilfreds borgmester, siger Arne Boelt til TV2 Nord. 

Nordjylland får knap 400 nye statslige arbejdspladser i den statslige udflytning.
Nordjylland får knap 400 nye statslige arbejdspladser i den statslige udflytning.

- Jeg tror, det er qua det, der ligger i Hjørring i forvejen. De har vist nogle fantastiske resultater, og det er lykkedes at fremskaffe den arbejdskraft, som mange havde spået, ville blive svær at få, uddyber han.

De 112 statslige arbejdspladser, der fordeler sig på 75 i Statens Administration, 20 i Moderniseringsstyrelsen og 17 i Skattestyrelsen, er ikke nogen, Hjørring Kommune har lagt billet ind på at få.

Kritisk regionsrådsformand

Statslige arbejdspladser i Danmark:

Efter regeringens præsentation fordelte de 4024 arbejdspladser, der skal flyttes denne gang, sig således:
Midtjylland: 1082
Syddanmark: 1015
Sjælland: 931
Nordjylland: 399
Hovedstaden og Bornholm: 103

Selv om der er tale om næsten 400 nye statslige arbejdspladser, der med regeringens udflytningsplan kommer til Nordjylland, ser det ud af forsvindende lidt i det store billede. Nordjylland er nemlig den region, der får mindst ud af planen, som tilgodeser især Region Midtjylland og Region Syddanmark.

Ud af de 400 pladser er der endda også tale om 220, som regeringen allerede i efteråret 2017 annoncerede, efter Skat blev nedlagt.

Derfor var regionsrådsforman i Nordjylland, Ulla Astman (S), også tidligt ude med sin kritik af regeringens plan.

- Hverken sidste gang eller denne her gang ser det ud til, at vi får den balance, som hele udflytningen skulle skabe. Jeg håber, at mange flere arbejdspladser bliver placeret i yderområderne, der skriger på befolkningstilvækst, lød det fra regionsrådsformanden. 

Mariagerfjord Kommune er den eneste kommune i Nordjylland, der ikke får nogen statslige arbejdspladser. I stedet får de en såkaldt uddannelsesstation.

Seneste nyt

fra Nordjylland