Nordjylland: Julemarkeder skal terrorsikres

Flere nordjyske julemarkeder er blevet terrorsikrede. På Voergaard Slot har man valgt at benytte halmballer til sikringen ved det årlige julemarked.

I december sidste år kørte en varevogn ind i et julemarked i Berlin. En terrorepisode der har resulteret i, at nogle af de største julemarkeder i Nordjylland i år har valgt at sætte ind mod terror ved at tage alternative redskaber i brug for at sikre julefreden.

- Når man går på promenaden i Nice, så er det en masse betonklodser, det synes jeg måske ikke er så charmerende her op til jul, så vi vil hellere lave nogle halmballer, som vi kan bygge op omkring, siger Anker Laden-Andersen, der er bestyrelsesformand for Voergaard Slot. 

quote Vi har fået PET's vurdering, som er, at risikoen er meget meget lav, men vi har selvfølgelig gjort vores egne overvejelser

Anker Laden-Andersen, bestyrelsesformand for Voergaard Slot

På Voergaard Slot havde de sidste år besøg af 11.000, da de en enkelt weekend åbende dørene til årets julemarked. I år har de udvidet med endnu en weekend, og de regner med at få endnu flere besøgende denne jul. 

Derfor skal sikkerheden også være i orden. 

- Vi har været i kontakt med politiet, som vi skal, og vi har fået PET's vurdering, som er, at risikoen er meget meget lav, men vi har selvfølgelig gjort vores egne overvejelser, siger Anker Laden-Andersen.

Udover de store halmballer som kørselsbarrierer har de også lavet en instruktion til personalet på slottet, der forklarer, hvordan de skal håndtere et tilfælde af terror. 

Terrorsikring forklædt som julepynt

Det er ikke kun Voergaard Slot, der terrorsikrer deres julemarked. På Børglum Kloster har man ansat vagter til at varetage sikkerheden og lukket hele området af, så det ikke er muligt at passere i køretøjer. 

Også i Aalborg er julemarkedet på Gammeltorv blevet personsikret med enorme blomsterkrukker, der begrænser adgangen til markedet for store køretøjer, fortæller Henrik Jess Jensen fra By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune.

Med blomsterkrukker og halmballer bliver julefreden stadig bevaret på de nordjyske julemarkeder, for ingen besøgende ville tænke, at pyntegenstandene faktisk sikrer dem mod farlige køretøjer. 

- Vi er sikre på, vi får det sikreste og mest smukke julemarked, vi har i Danmark, uden nogen opdager det, siger Anker Laden-Andersen, bestyrelsesformand, Voergaard Slot.  

Sidste år ved juletid kørte en varevogn ind i et julemarked i Berlin. Det har resulteret i, at blandt andre Voergaard Slot julemarked i Nordjylland i år har valgt at sætte ind mod terror ved at tage alternative redskaber i brug for at sikre julefreden.

Seneste nyt

fra Nordjylland