Jyderne dominerer Folketinget

Nordjyske Orla Hav er en af mange jyder i Folketinget. En ny opgørelse viser, at jyder udgør mere end halvdelen af folketinget. Foto: TV2/Nord

Over halvdelen af folketingsmedlemmerne har jysk baggrund, viser en ny opgørelse.

Hvis alle jyder på Christiansborg bliver enige om at renovere motorvejsnettet fra Skagen til Tønder, kan de bare beslutte sig for at bruge statens milliarder på opgaven. Der er nemlig flere jyder i Folketinget end fynboere, sjællændere, københavnere og bornholmere til sammen.

Selvom det jyske folk kun udgør 46 procent af den samlede danske befolkning, har hele 52 procent af de valgte folketingsmedlemmer jysk baggrund. Det viser en omfattende kortlægning, som Ugebrevet A4 har foretaget af, hvor landets folketingsmedlemmer er vokset op og har gået i skole.

Undersøgelsen viser, at det langtfra er alle landsdele, der er lige godt repræsenteret på Christiansborg.

Ud over jydernes overtal i Folketinget viser analysen, at de Konservative ikke har én eneste kandidat, der er opvokset i Nordsjælland - Whisky-bæltet nord for København betragtes ellers traditionelt som konservativt kerneland.

Samme overraskende billede afslører Enhedslistens medlemmer af Folketinget, der primært er fra Jylland på trods af, at partiet har langt større vælgertilslutning i hovedstadsområdet. Og Kolding Kommune er landets største rugekasse for folketingspolitikere.

Ifølge Sigge Winther Nielsen, som har en ph.d. i politisk marketing fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, kan det være svært for en københavner at stille op i en jysk kreds.

- Det er mit indtryk, at det ikke er særligt nemt som københavner at blive valgt i en Aarhus-kreds. Det kan helt sikkert godt betyde noget, hvis man bare er blevet placeret i en kreds af ledelsen, hvor man så skal konkurrere med andre, der er vokset op i byen, og som sådan lidt Korsbæk-agtigt har gået på en bestemt skole, og som kan slå sig op på at være lokalpatrioter, siger Sigge Winther Nielsen.

Ifølge Kasper Møller Hansen, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, har den jyske overvægt en teknisk forklaring.

- Det er på grund af valgsystemet, vi har i Danmark. Det er lavet med det formål at sikre, at kandidaterne bliver valgt lokalt. Det er et politisk valg, lyder det.

Men til trods for det jyske overtal viser Ugebrevet A4's kortlægning, at det langtfra er alle områder i Jylland, der er repræsenteret af en politiker i Folketinget.

Store egne i Jylland har ikke opfostret en eneste af de nuværende folketingsmedlemmer, mens flere større byer har produceret den ene efter den anden - eksempelvis Kolding Kommune, der i denne sammenhæng nærmest spytter toppolitikere ud i en lind strøm.

Kolding er den kommune i Danmark, som har flest folketingspolitikere pr. indbygger. Otte folketingspolitikere er det blevet til, selvom der kun bor 89.000 mennesker i kommunen.

19 af de nuværende folketingsmedlemmer er valgt i Nordjylland.

/ritzau/