Jyllands største kunstmesse går under jorden

Musikkens Hus i Aalborg lægger i weekenden kælder, eller rettere P-kælder, til kunstmessen North, som samler 22 gallerier fra ind- og udland til Jyllands største kunstmesse.

Det var i uvante omgivelser, da kunstmessen North fredag åbnede for tre dage med kunst og kultur i parkeringskælderen under Musikkens Hus i Aalborg.

Det er tredje gang, at messen finder sted, men de to foregående messer har været i andre lokaler. De er nemlig blevet afholdt i lokaler i Spritten på Aalborgs havnefront.

Men da bygningen er under nedrivning, for at gøre plads til nyt byggeri, har kunstmessen fundet nye lokaler at fylde op med kunst.

North er i år rykket ned i parkeringskælderen under Musikkens Hus i Aalborg. Og selvom det er en anelse utraditionelt at udstille sådan et sted, så mener Kent Wolfsen, der arrangerer kunstmessen og er indheaver af Galerie Wolfsen, at parkeringskælderen er et glimrende sted at holde messen, og at nedrivningen af Spritten var en kærkommen hurdle.

- Af den udfordring opstod idéen om i stedet at skabe et nyt spændingsfelt omkring kontrasten mellem udstillernes forfinede nutidskunst og den rå, rent funktionelle, moderne P-kælder. Skævt og forkert og dermed den helt rigtige øjenåbner, siger Kent Wolfsen.

Musikkens Hus lægger ikke bare kvadratmeter til messen, de bidrager også med, hvad de selv kalder for ’noget spændende for ørerne fra eget repertoire’, og en pop-up udgave af restauranten Musikkens Spisehus.

Problemer med fugt

Det er alligevel ikke helt så lige til, at lave en kunstudstilling i en parkeringskælder, der er placeret under vandhøjde kun få meter fra Limfjorden.

- Bortset fra arbejde med lys, lyd og lofthøjde med mere har det været en særlig udfordring at drive tilstrækkeligt fugt ud. En udfordring som adskillige ingeniører har været inde over, siger Kent Wolfsen.

Og det er helt essentielt, at kunsten ikke lider fugtskade, for det er nogle af landets mest kendte kunstnere, hvis værker udstilles på messen. Der er værker af blandt andre, Mikael Kvium, Asger Jorn og Nordjyllands egen Poul Anker Bech.

Arrangørerne håber at kunne tiltrække 12.000 kunstinteresserede i løbet af de tre dage, kunstmessen varer. Det vil være en stigning på 2.000 gæster sammenlignet med sidste år.

North løber fra den 28. til den 30. september, og der er gratis entré, men vil man have andet end bare oplevelsen og indtrykkene med hjem, skal man have pengepungen frem. Sidste år blev der nemlig solgt kunst for 10 millioner kroner.


Seneste nyt

fra Nordjylland