Køb-ingenting-dag er total ukendt

I dag er det international Buy-Nothing-Day, men det har ikke forhindret nordjyderne i at shoppe. Folk kender nemlig ikke til mærkedagen.

Der er mange gode grunde til at bruge penge i dag: Det er lørdag, det har lige været lønningsdag og så er det snart december. Men faktisk er det også international Buy-Nothing-Day, altså Køb-ingenting-dag.

Lørdag eftermiddag i Metropol i Hjørring kan man dog ikke se, at det er Køb-Ingenting-Dag. Forretningerne bugner af folk.

- Jeg tror ikke, der er nogen i Danmark, der er klar over, at det er Buy-Nothing-Day, ikke her i Hjørring i hvert fald. Så derfor er vi her selvfølgelig for kunderne, siger Sten Nygaard, der er formand for centerforeningen i Metropol.

Buy-Nothing-Day er ellers en international mærkedag, der har været markeret i 60 lande verden over. Den opstod midt i 1990'erne i Canada.

- Det er jo en mærkedag, der er med til at bevidstgøre os forbrugere om hvilke valg, vi træffer og effekterne deraf, siger Klaus Melvin Jensen, der er kampagneleder hos Aktive Forbrugere, og står for at sprede budskabet i Danmark.

Han mener, at dagen er med til at sætte tanker i gang om forbrugeradfærdsmønstret.

- Det vi køber, det har konsekvenser. Det har konsekvenser for miljøet, for dyrevelfærden og for arbejderne i 3. verdenslande, og derfor så er vi nødt til at tage stilling til ting og overveje lidt mere, hvad det er, vi køber, når vi er nede i butikkerne, siger kampagnelederen.

Ingen af dem, vi mødte i Metropol i dag kendte til mærkedagen.

- Det anede jeg ikke, at det var! Jeg køber da ind, når jeg har lyst til det, griner Jytte Jepsen, der er på julegaveshopping.


Seneste nyt

fra Nordjylland