Kæmpestore Willumsen-malerier udstilles side om side

J.F. Willumsen brugte otte år på at arbejde med det samme motiv. Igen og igen lavede han skitser og forstudier af figurerne på maleriet, eksperimenterede med materialer, iscenesættelse og teknikker. Foto: Skagens Museum

To, store hovedværker af J.F Villumsen udstilles på Skagens Museum for første gang nogensinde.

På årets sommerudstilling på Skagens Museum bliver J.F. Willumsens to, store hovedværker i nordisk kunst for første gang udstillet side om side.

Der er sat en hel væg af kun til Badende børn på Skagen strand og Sol og ungdom. Og det er nødvendigt! De to værker måler nemlig begge tre gange fire meter.

- Jeg glæder mig til at se Willumsens to store hovedværker hænge ved siden af hinanden, sammen med et stort udvalg af de mange skitser han lavede til værkerne. På den måde kan man for alvor følge deres tilblivelsesproces. I disse hurtige snap shot og selfie-tider, hvor alle med en smart phone også har et kamera, er det lidt fascinerende at se en kunstner arbejde så vanvittigt meget med et værk for at få det helt på plads, siger museumsinspektør Mette Bøgh Jensen, der er kurator på udstillingen.

J.F. Willumsen brugte otte år på at arbejde med det samme motiv. Igen og igen lavede han skitser og forstudier af figurerne på maleriet, eksperimenterede med materialer, iscenesættelse og teknikker. I 1909 malede han det, man kan betegne som generalprøven, nemlig Badende børn på Skagen strand, og året efter malede han det samme motiv igen, med en anden teknik og i en anden farvetone. Et billede han kaldte Sol og ungdom.

- Jeg har aldrig set de to værker sammen, men ud fra gengivelser at dømme, er de meget forskellige. I Sol og ungdom fra 1910 er der knald på farverne: Det er gult, lilla, grønt og blåt, mens Badende børn på Skagen strand er mere afdæmpet. Og det er netop den markante ændring i farveholdning og malestil, der er den afgørende forskel mellem de to værker, mens kompositionen er stort set ens. Den eneste ændring her er, at en af de store drenge i billedet fra 1909 har hænderne samlet, mens han i værket fra 1910 nærmest omfavner lyset. Willumsen var ikke selv helt tilfreds med den første version, og derfor lavede han en version nr. to, så han kunne arbejde videre med motivet, uddyber Mette Bøgh Jensen.

I dag tilhører det første hovedværk Skagens Kunstmuseer, men hænger til daglig på J.F. Willumsens Museum i Frederiksund, mens Sol og ungdom er hjemhørende på Göteborg Kunstmuseum. I samarbejde med Willumsen i Frederiksund og Herregården Odden ved Mygdal i Vendsyssel, er det lykkedes de to danske museer at lave en udstilling, hvor de to hovedværker – for første gang nogensinde – udstilles side om side.  Under overskriften I bølgen blå. Willumsen og de badende børn vises hovedværkerne sammen med hundredevis af skitser, forstudier og skulpturer, for at vise den omfattende proces med at skabe værkerne.

Udstillingen vises på Skagens Museum fra den 22. april til den 21. august, hvor efter den flytter til J. F. Willumsens Museum i Frederiksund fra den 7. september til den 8. januar 2017.

Flere nyheder fra TV2 Nord