Kæmpebrand i skydeterræn nedkæmpet med 40.000 liter vand

Onsdag eftermiddag udbrød der brand i Forsvarets skydeterræn uden for Tranum ved Brovst. Branden bredte sig hurtigt og hærgede i alt 100.000 kvadratmeter natur

Nordjyllands Beredskab måtte onsdag eftermiddag rykke talstærkt ud til en naturbrand i Forsvarets skydeterræn uden for Tranum ved Brovst.

Skydeterrænnet, der ligger i klitterne tæt på Tranum Strand, var af indtil videre ukendte årsager brudt i brand, og det tørre april-vejr hjalp branden på vej og den udviklede sig hurtigt til at omfatte op mod 10 hektar - svarende til 100.000 kvadratmeter.

- Det var en voldsom brand. Den så voldsom ud og der var en stor røgudvikling, fortæller indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab Thomas Dybbro, der rykkede ud til branden.

Hjælp fra fire stationer og beredskabsstyrelse

Med sig havde han brandmænd fra stationerne i Brovst, Fjerritslev, Aabybro og Pandrup. Dertil kom Beredskabsstyrelsen, der blev tilkaldt med det samme ligesom Forsvaret selv bistod i slukningsarbejdet.

- Vi havde som prioritet at redde nogle militære bygninger på området og så skulle vi sørge for at branden ikke sprang over vejen. Derudover lød ordren fra Forsvaret, at vi ikke skulle for langt ind på området, forklarer indsatslederen.

- Det er fordi, der er tale om et skydeterræn, hvor vi ikke kan være sikre på, at der ikke gemmer sig noget i jorden som vi ikke har lyst til at køre henover, forklarer Thomas Dybbro videre.

40.000 liter vand

Alarmen om brand indløb kort efter klokken 13.00 og klokken 16.45 ulmer branden stadig.

- Forsvaret bidrog selv til slukningen ved at lave brandbælter med to traktorer og ved at sende personel ud med branddaskere. Slutningen på det hele blev, at da vi havde fået branden under kontrol og sikret, at de militære huse og det radiotårn, der ligger i nærheden ikke ville bryde i brand, så pakkede vi sammen og kørte hjem, fortæller indsatslederen.

- Og selvom man som brandmand ikke har det helt godt med at forlade en brand, der ikke er slukket ned, så er det forretningsgangen, når der er tale om en brand på et militært naturområde, fortæller han videre.

Fra branden brød ud og til Nordjyllands Beredskab igen forlod stedet, nåede de mange brandfolk at bruge op mod 40.000 liter vand. Derudover skal de to traktorer, der med fræsere påmonteret, kører rundt på området og laver brandbælter, fortsætte arbejdet til klokken 22. Og så skal der være en brandvagt på området hele natten for at sikre, at ilden ikke blusser op igen.


Seneste nyt

fra Nordjylland