KamillianerGaarden skal håbe på pengepulje til nyt hospice

Minister afviser i første omgang at give dispensation til KamillianerGaardens Hospice. Foto: Torben Lykke Larsen

Minister afviser at give KamillianerGaarden dispensation til at bygge nyt hospice. Tåbeligt, uforståeligt og underligt morads lyder kritikken.

Mogens Nørgaard, bestyrelsesformand KamillianerGaardens Hospice, havde i dag foretræde på Christiansborg, hvor han forsøgte at forklare politikerne om den mærkværdige situation, som KamillianerGaarden er havnet i. 

Man har pengene og en grund klar til at udvidde antallet af hospicepladser, men et krav fra staten om, at der skal deponeres 60 millioner kroner, inden byggeriet går i gang, udskyder første spadestik. 

- En tåbelig situation og et underligt morads, siger bestyrelsesformand Mogens Nørgård fra KammillianerGaardens Hospice.

- Det er en tåbelig situation. Vi er en selvejende institution, der ikke kan få lov til at agere som en selvejende institution, fordi vi skal bindes op på regionens økonomi. Det er et underligt morads, vi er havnet i, siger bestyrelsesformand Mogens Nørgaard. 

Social- og Indenrigsminister Karen Ellemann afviste i går umiddelbart at give KamillianerGaarden dispensation fra deponeringsreglerne. 

- Jeg har naturligvis stor sympati for projektet omkring etablering af et nyt hospice. Omvendt er dette projekt, såvel som andre gode projekter, nødt til at holde sig inden for de gældende bestemmelser i lånereglerne, lyder ministerens svar på spørgsmål om, hun vil fritage Region Nordjylland fra deponeringskravet. 

I sit svar åbner ministeren en dør på klem for KamillianerGaardens Hospice: 

- Såfremt der måtte komme en OPP-pulje (pengepulje, som regionerne kan søge, red.) fremadrettet, vil Region Nordjylland have mulighed for at søge denne, skriver ministeren i sit svar. 

Den løsning er Venstres Preben Bang Henriksen og Socialdemokraternes Orla Hav klar til at forfølge. 

- Det er et knaldgodt projekt, som vi skal gøre alt muligt for at støtte, siger Preben Bang Henriksen. 

Han bakkes op af Orla Hav, der ryster på hovedet af reglerne. 

Det er en uforståelig regel, at Hospice skal deponere 60 millioner kroner, når man kan lave et tidssvarende hospice uden at skulle have penge op af lommen, siger Orla Hav.

 

- Det er en uforståelig regel, at Hospice skal deponere 60 millioner kroner, når man kan lave et tidssvarende hospice uden at skulle have penge op af lommen. Ikke en gang af regionens eller statens penge. Derfor forekommer den her situation helt bagvendt, siger han og fortsætter: 

- Det er underligt, at staten ikke vil skabe den nødvendige udbygning på hospiceområdet, når Hospice selv kan finansiere det. Det giver slet ingen mening, og jeg håber, at via en ordentlig dialog med staten kan finde en løsning for KamillianerGaardens Hospice på det her område.

Flere nyheder fra TV2 Nord