Kamp mod gadehververe

De bliver kaldt irriterende og anmassende. De såkaldte facere i gågaden, der forsøger at hverve folk til deres foreninger. Nu skal indsamlingsloven læmpes. Det har fået politikere og cityforeninger i Århus, København, Odense og Aalborg til at klage samlet til justitsministeren. De frygter at der vil komme endnu flere påtrængende facere på gaden.

Det er op ad bakke. De fleste går en bue udenom når Sofie Mortensen prøver at skaffe medlemmer til Folkekirkens Nødhjælp på gågaden i Aalborg.

- Folk løber ud til alle sider og stormer ind i forretninger for at blive fri for os, erkender Sofie.

På en tilfældig dag i Aalborg kan man blive opsøgt af Folkekirkens Nødhjælp, Jehovas Vidner, Hus forbi, Amnesty International foruden dem der vil have dig til at skifte elselskab eller købe avis- og telefonabonnementer.

- Jeg synes det er småirriterende. Det er lidt ligesom når man i gamle dage var i Tyrkiet eller Marokko. De forsøger at prakke en masser af ting på, som man ikke er interesseret i, og de tager ikke et nej for et nej, siger Keld Rasmussen, der netop er blevet antastet i Algade i Aalborg.

I dag må de velgørende organisationer kun tegne medlemsskaber på gaden. En betænkning fra et ekspertudvalg foreslår at de også får lov til at gå rundt med raslebøsser på mærkedage. Det får cityforeninger og politikere fra de fire største byer i Danmark til at frygte at der kommer endnu flere facere på gaden.

- Vi er bekymrede for at man på ethvert gadehjørne bliver antastet af facere. De her organisationer kan nok komme på mange mærkedage. Jeg anerkender at de arbejder for at et godt formål, men jeg bryder mig ikke om deres pågående metoder, siger Flemming Thingbak, direktør i Aalborg City.

Danskerne skal kunne tåle at blive antastet på gaden, for det går til et godt formål, mener Isobro - indsamlingsorganisationernes brancheorganisation. Halvdelen af organisationernes medlemmer bliver hvervet på gaden oplyser Isobro. De mener ikke lovændringen betyder flere facere på gaden. Et nyt nævn skal nemlig godkende mærkedagene, og organisationerne skal binde sig til etiske retningslinjer.

- Gadehververe er ude på en vigtig mission. De skal sikre opbakning og ressourcer til det vigtige arbejde foreningerne gør. Det skal de gående og de handlende tænke på, når de møder gadehververne, siger Robert Hinnerskov, generalsekretær, Isobro.

Aalborg City ønsker tvært imod begrænse facernes arbejde. De skal kun have lov til at stå et sted i byen.

- Det skal være et tilvalg. Hvis du og jeg har lyst til at støtte Dansk Røde Kors eller Folkekirkens Nødhjælp, så skal vi kunne gå hen til dem et sted, hvor vi selv opsøger dem.

Robert Hinnerskov forudser at det vil betyde en massiv medlemstilbagegang for de velgørende organisationer.


Seneste nyt

fra Nordjylland