Kamp mod rygsmerter for milliarder

Ny træning og viden skal hjælpe tusindvis af nordjyder med dårlig ryg.

De sidste 10 år er Gitte Skrubbeltrangs rygsmerter kun blevet værre og værre. Hun har slidgigt i lænden.

- Det betyder, jeg sover dårligt. Jeg skal vende mig mange gange i løbet af en nat, og når jeg vender mig, så gør det ondt. Min mand siger, jeg ligger og siger av av. Det er ikke altid, jeg selv lægger mærke til det, og så må man have ondt, når man kan ligge og sige av av i søvne, fortæller 60-årige Gitte Skrubbeltrang fra Gistrup til TV2 Nord.

Nu skal Projektet GLA:D® Ryg hjælpe Gitte Skruppeltrang. GLA:D® Ryg er udviklet på Syddansk Universitet i Odense for at ændre behandlingen af ryg- og nakkelidelser i Danmark. Fra medicinering med smertestillende piller til træning og forståelse af smerter.

- Det har allerede hjulpet nogle, og vi håber selvfølgelig, der er flere, der får glæde af det, fortæller Alice Kongsted, der er professor ved Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet i Odense, og leder af projekt GLA:D® Ryg.

Undersøgelser viser, at rygsmerter er den hyppigste årsag til, at danskerne søger læge. Rygsmerter er ansvarlig for tyve procent af alle sygedage, og en af de væsentligste grunde til, at danskere får førtidspension. Ifølge en rapport fra 2015 så bruger samfundet årligt 1,8 milliarder på behandling af rygsmerter, og ryglidelser koster 4,8 milliarder i tabt produktion.

- Det er virkelig et problem, der påvirker rigtig mange mennesker, påpeger Professor Alice Kongsted over for TV2 Nord.

Alle fysioterapeuter har muligheden for at komme med i GLA:D® Ryg projektet. Hos FysioDanmark i Aalborg har de været med i projektet fra start, og de har allerede haft 250 kunder igennem et otte uger langt forløb med to ugentlige træninger.

- Folk de får det selvfølgelig bedre. De får færre smerter og i løbet af de otte uger, der opnår vi ret stor effekt, siger Fysioterapeut Helene Olsen.

Onsdag var første dag i projektet GLA:D® Ryg for Gitte Skruppeltrang. Forhåbentlig har hun det meget bedre om otte uger.

- Jeg har trænet i to år uden at vide, hvad jeg trænede imod, hvis man kan sige det sådan, men nu har jeg fået diagnosen, og nu ved jeg og fysioterapeuten tilsammen, hvad det er vi skal gøre, siger Gitte Skruppeltrang.


Seneste nyt

fra Nordjylland