Kamp for unges EU-interesse

Unge EU-politikere vil have flere unge til stemmeboksene.

Om små to måneder er der valg til Europaparlamentet. Og selvom EU-regler får større og større indflydelse på den danske lovgivning, kniber det med at få folk til stemmeurnerne. Særligt de unge vælgere undlod at stemme ved sidste parlamentsvalg, og det vil to unge politikere nu rette op på.

- Det kan være svært, men det er en vigtig opgave, og man skal ikke give op, bare fordi det er svært. Det er det absolut vigtigste valg, vi overhovedet har i Danmark, siger Christian Kjølhede fra Det Radikale Venstre.

Når der den 25. maj er valg til Europaparlamentet, vil de to unge kandidater gerne have en højere valgdeltagelse, end ved forrige, hvor kun omkring hver tredje unge brugte deres EU-stemme.

- Vi kan se i dag, når vi går ud og møder de unge, at de ikke engang ved, at de skal stemme den 25. maj. Det bebrejder jeg egentlig ikke de unge, for der er en stor del af de ældre, der heller ikke ved det, siger Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti.

Derfor var de i dag på charmeoffensiv i Aalborg, hvor målet var at fremme unges interesse for valget til Europaparlamentet.

På trods af kampen for de unges stemmer kan være svær at vinde, giver den høje valgdeltagelse blandt unge ved efterårets kommunalvalg håb om mange unge ved valgstederne - også når det gælder Europaparlamentet.

- Den interesse tror jeg godt, man kan holde ved lige noget tid endnu, så når de tager rundt, så har de fat i nogen af dem, der sidste gang lærte, at et demokratisk valg er vigtigt, siger Johannes Andersen, der er valgforsker ved Aalborg Universitet.

Politisk er de to parlamentskandidater langt fra hinanden, men de er enige om, at EU-debatten fylder for lidt i forhold til hvor megen indflydelse, de mener, parlamentet har. Alligevel er det langt fra sikkert, de mange anstrengelser for at gøre opmærksom på valget vil give væsentligt flere krydser.

- Den valgdeltagelse, der generelt vil være, vil signalere, at danskerne opfatter det her parlamentsvalg som det mindst vigtige af dem alle sammen, siger valgforsker ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen.


Seneste nyt

fra Nordjylland