Kampen for at få livet tilbage i Mariager Fjord fortsætter

Næsten en halv milliard kroner har det efterhånden kostet at genoprette Mariager Fjord, efter at den døde af iltsvind - og kampen for at sikre livet i fjorden fortsætter.

Mariager Fjords død for 20 år siden chokerede fiskere, beboere og biologer. Politikerne var også i chok ved tanken om den kæmperegning, der skulle til, hvis fjorden nogensinde skulle blive sig selv igen.

- Det var selvfølgelig en meget stor katastrofe sådan lokalt set, siger Jørgen Hammer Sørensen (Dansk Folkeparti), som er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Mariagerfjord Kommune.

Først i den nye storkommune besluttede politikerne at nedlægge de eksisterende 11 rensningsanlæg langs fjorden. I stedet for blev der opført et nyt, stort rensningsanlæg ved Hadsund.

- Det var en meget stor og modig beslutning af de politikere, der sad der dengang. Udgifterne løb jo op i godt 400 millioner kroner, siger Jørgen Hammer Sørensen.

 

Det ene gamle anlæg efter det andet blev erstattet af nye ledninger i kilometervis og et topmoderne rensningsanlæg bygget helt fra bunden. Fra det nye anlæg ender udløbsledningen fire kilometer ude i Kattegat - et godt stykke fra Mariager Fjord.

- Jeg tror det var meget nødvendigt. Det, vi udleder til Kattegat, er noget mere rent end det, de gamle rensningsanlæg udledte til fjorden. Bare det i sig selv betyder, at det var en rigtig god beslutning, siger Jørgen Hammer Sørensen.

Fiskeren Finn Frandsen synes, at hjælpen til fjorden kom for sent, men han mener, at tiltagene trods alt har virket i en god retning.

 
 
Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord

- Det er klart, at vandkvaliteten er væsentlig bedre, end den var i 1997. Det er der ingen tvivl om, men dermed ikke sagt, at man har opnået alle mål, siger Finn Frandsen, som er næstformand i Dansk Fritidsfiskerforbund.

Havbiolog Finn Andersen, der selv var på stedet i 1997, vil heller ikke udelukke, at fjorden kan dø igen, hvis der kommer en lang og meget varm sommer, og ifølge udvalgsformanden er det da også en bekymring, Mariagerfjord Kommune tager alvorligt.

- Vi kan jo ikke vide, om fjorden vil dø igen. Hvis der er meget stillestående vand og meget varmt i en lang periode, får det fjorden til at dø, men tiltaget med det nye rensningsanlæg har i hvert fald betydet, at vi gør, hvad vi kan for, at den ikke dør, siger Jørgen Hammer Sørensen.

Finn Frandsen er ikke bare nervøs for varme somre. Han advarer også mod for mange næringssalte i fjorden

- De kommer ikke bare fra landbruget, men også fra de private husholdninger. Folk tager eksempelvis mange lange bade, og min opfordring er, at man sparer på de ting, som fjorden tager skade af, siger Finn Frandsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland