Kampen for plejehjemmet Havbakken er slut

Det omdiskuterede plejecenter Havbakken står ikke længere til at redde - erkender de pårørende, som nu opgiver kampen. De fleste beboere flytter nu fra plejehjemmet.

Hverken ældre eller pårørende havde tænkt sig at give op - men det er det, der sker nu godt et år efter, kampen mod at politikerne skulle lukke plejecenter Havbakken i Tornby og omdanne det til ældreboliger for alvor satte ind.

- Jeg håber, at Hjørring Kommune og andre kommuner - med udgangspunkt i vores kamp - har erfaret, at man ikke bare kan flytte rundt med ældre borgere efter forgodtbefindende. Det er disse ældre borgeres hjem, det drejer sig om. Hvis det på et senere tidspunkt vil blive nødvendigt at nedlægge et plejehjem, vil jeg på det stærkeste anbefale, at det bliver via en åben og ærlig dialog, hvor man lytter til hinandens ønsker og afdækker de muligheder, der er. Og ikke med den arrogante overrumpling vi blev udsat for tilbage i maj 2018, fortæller Viggo Krath, der er talsmand for de pårørende på Havbakken.

Han har sammen med de øvrige i pårørendegruppen smidt håndklædet i ringen, netop dagen før Havbakken ændrer status til ældreboliger.

- Det har været hårdt, og jeg har det seneste halvandet år nærmest ikke talt om andet end sagen med mine forældre, når jeg har besøgt dem på Havbakken, siger Viggo Krath.

Alle beboerne har fået en ny visitering, og pårørende “krydser fingre for”, at servicen bibeholdes, og at der ikke er procedurer, medicinering eller andet, der falder ned mellem to stole.

- Jeg er ikke i tvivl om, at hjemmeplejen vil gøre deres bedste, men der er jo en grund til at beboerne på Havbakken ikke længere bor i eget hjem, men er flyttet på plejehjem, understreger Viggo Krath.

Han har sammen med de øvrige i pårørendegruppen haft møde med Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt, og et af resultaterne af mødet er, at Hjørring Kommune har besluttet at tilbyde at åbne anden sal på plejehjemmet Fynsgade, til de beboere på Havbakken, der måtte ønske det, samt visitering af andre borgere i Hjørring, der står på venteliste.

Nogle beboere på Havbakken har takket ja til dette tilbud, andre har ønsket at flytte til andre plejehjem.

- Man kan så her efter halvandet års kamp, hvor vi i pårørendegruppen har haft et fantastisk sammenhold, og har fået en uvurderlig og professionel støtte fra Ældresagen, spørge sig selv, om det har været indsatsen værd, lyder det fra Viggo Krath, som tilføjer:

- Min holdning er, at det har det.

Viggo Krath oplyser desuden, at en lille håndfuld borgere har valgt at se tiden an og bliver boende i deres lejligheder på plejehjemmet, selvom det lukker.


Seneste nyt

fra Nordjylland