Kandidat med løfte om mere slik vandt børnenes valg

Om en uge skal krydserne sættes til kommunal- og regionsvalget, men allerede tirsdag fik børnehavebørn i Frederikshavn mulighed for at afgive deres stemme.

Det var ikke navne som Birgit S. Hansen og Jytte Høyrup, der tirsdag var i spil til borgmesterposten i Frederikshavn, men derimod kendte børnebogsfigurer som Cirkeline, Spørge-Jørgen og Villads fra Valby.

Børn fra tre børnehaver i Frederikshavn var mødt op på byens bibliotek for at deltage i årets børnevalg. Her skulle børnene snuse til, hvad demokrati er for en størrelse, og så fik de lov at gå i stemmeboksen for at vælge Frederikshavns næste børneborgmester.

- De fleste børn skal forhåbentlig opleve, at deres mor og far skal ned at sætte kryds og stemme i næste uge, så det her er en måde at introducere børnene til vores demokrati på, siger Anette Ravnholt, som er centerchef for Bibliotek & Borgerservice i Frederikshavn Kommune.

Det er bibliotekerne i Danmark, der har stablet børnevalget på benene. Den borgmester, de voksne i Frederikshavn Kommune har valgt, kiggede også forbi tirsdagens børnevalg.

- Det er en del af læringen, at vi starter tidligt, så derfor synes jeg, det er et rigtig godt initiativ, at de prøver at komme ind at stemme på deres egen tegneserieborgmester, siger Birgit S. Hansen (Socialdemokratiet), borgmester i Frederikshavn Kommune.

Børnehavebørnene kunne stemme på Cirkeline, Mimbo Jimbo, Spørge-Jørgen, Villads fra Valby, Hr. Struganoff, Betty, Lasse- Leif og Iqbal Farooq.

- I dag skal man stemme på kendte figurer fra børnebøgerne, og så får man en fornemmelse af, at selvom jeg har stemt på Cirkeline, så er der nogle andre, der har stemt på Villads fra Valby. Og dermed får man forståelsen for, at vi ikke nødvendigvis behøver at mene det samme, men vi har alle mulighed for at sætte vores eget kryds, siger Anette Ravnholt.

- Jeg tror, jeg ville stemme på Cirkeline. Hun er lille, men sød og meget klog, så jeg tror, hun ville blive en god børneborgmester, siger Birgit S. Hansen.

Den store stemmesluger ved børnevalget i Frederikshavn blev Villads fra Valby, som stillede op med valgsloganet "Ja til slik". Han fik 24 krydser og blev dermed valgets store vinder.

Om en uge - når resten af Danmark også skal til stemmeurnerne - bliver alle resultater fra landets biblioteker indberettet, og så bliver den endelige vinder af børnevalget fundet. Pippi Langstrømpe løb i 2015 med sejren ved det første børnevalg nogensinde. 

Biblioteket i Frederikshavn var tirsdag omdannet til valgsted og valgfest, da børn på 3-6 år, skulle stemme på deres kandidater - kendt fra børnelitteraturen.

Seneste nyt

fra Nordjylland