Kanonstramninger rammer nordjyske kanonlaug: - Det er meget besværligt

Det er blevet meget svært - og i mange tilfælde umuligt - for de nordjyske kanonlaug at få tilladelse til at skyde med deres kanoner. For to år siden blev der indført nye regler, og de er for nylig blevet strammet yderligere op. Det betyder, at kanonlaugene i udgangspunktet får nej til mange arrangementer.

Et nyt regulativt betyder, at der bliver givet afslag i stribevis på at affyre skud til forskellige arrangementer

Aalborg Kanonlaug skulle blandt andet fejre Aalborg Marineforenings 100 års jubilæum mandag. Her gav ansøgningen flere afslag, og først klokken syv om morgenen fik de en særtilladelse til skyde med rigtigt sort krudt

For to år siden kom de nye regler. Før ringede oldermændene i kanonlaugene selv til det lokale politi og meddelte, hvor og hvornår de skød. Nu skal alt godkendes på to centrale kontorer i Danmark. Samtidig er reglerne strammet yderligere op. Nu skal der søges om hver enkelt arrangement.

Derfor er der stor frustration hos kanalaugene. 

Hubert Clausen, oldermanden i Blokhus Kanonlaug, har mærket det på egen krop. I december sendte han en liste med samtlige skydninger i 2017 til myndighederne. Hubert Clausen fik i første omgang afslag på dem alle. 

- Der er åbentbart sket en stramning, men vi kan ikke få at vide, hvad det er, og hvad vi skal rette ind efter, siger Hubert Clausen. 

- Jeg synes, det er blevet utroligt besværligt. Tilladerne skal sendes i partshøring, og det vil sige, jeg skal begrunde hver enkelt ansøgning om, hvorfor vi vil det, fortsætter han. 

Hos myndighederne vil tage et ekstra kig på reglerne. 

- Vi kigger selvfølgelig på de regler, så hurtigt vi overhovedet kan. Salutering er en lille niche indenfor hele våbenloven. Vi er først kommet til saluteringen nu og skal i gang med at finde ud af, hvor vi skal lægge linjen, men der er overordnet ingen tvivl om, at der i fremtiden vil blive saluteret mindre, siger Jesper Byskov, sektionsleder i Center Vest, Midt- og Vestjyllands Politi.

Foreløbig har oldermanden i Blokhus fået lov til at skyde solen ned om sommeren, men kanonlauget må blandt mange andre ting ikke fejre dronningens fødselsdag med en salut. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland