Kaos-regnskab i Frederikshavn

Frederikshavnerne kan godt regne med massive serviceforringelser eller højere skatter. Budgettet ligger i ruiner, mener byrådsmedlem.

Frederikshavn Kommune er ude i kæmpe økonomiske problemer. Hvis ikke der bliver grebet ind, vil kommunekassen om halvandet år mangle mindst 250 millioner kroner. Den tidligere socialdemokratiske borgmester, Erik Sørensen, er hård i sin kritik.

Borgerne i Frederikshavn må enten finde sig i massive serviceforringelser eller at skatten bliver sat op.

- Det er massive skattestigninger, hvis vi ikke skal ødelægge den her kommune og splitte den totalt ad, siger Erik Sørensen (Soc.Dem), der er byrådsmedlem og tidligere borgmester i Frederikshavn Kommune.

Frederikshavns nuværende venstre-borgmester går dog ikke ind for at sætte skatten op. Han vil hellere spare og skære ned. 

- Der er håndtag, man kan rykke i, hvis man vil. For eksempel på serviceniveauet, siger Frederikshavns Borgmester, Lars Møller (Venstre).

Baggrunden for den alvorlige økonomiske situation er, at der skal findes mindst 44 millioner kroner, hvis budgettet for i år skal overholdes. Og yderligere 80 millioner næste år. Oveni kommer, at der i forbindelse med udligningsordningen kommer til at mangle 113 millioner i tilskud fra staten.

- Det er kaotisk. Det er uoverskueligt. Det er ruiner. Der skal stærke ord til, for jeg har aldrig, i de mange år jeg har været inden for politik, været ude for noget lignende. Det er slemt, siger Erik Sørensen.

Det vil borgmesteren dog ikke høre tale om.

- Vi har styr på situationen, siger han. 

Direktionen i Frederikshavn Kommune har for nylig lavet et sparekatalog for de næste fire år. Med forslag som afskaffelse af deltidspladser i dagplejen, færre rengøringsbesøg til de ældre, lukning af biblioteksfilialer osv. Men her er der kun en besparelse på 86 millioner kroner næste år - og det rækker altså langt fra. 

- Vi har kigget på sparekataloget, og det ødelægger mange gode ting inden for ældreplejen, folkeskolen og så videre. Og så mangler vi oven i det et par hundrede millioner, så det er fuldstændig kaos, siger Erik Sørensen

Mens de nye og de gamle magthavere skændes, kan frederikshavnerne kun vente i spænding. Langt højere skatter eller massive besparelser.
 
Især udgifter på det specialiserede område - som anbringelser af børn og særundervisning - har en stor af skylden for at budgettet I år ikke holder.


Seneste nyt

fra Nordjylland