Karper forsvinder: Sportsfiskere raser

I sportsfiskerkredse er Klokkerholm Møllesø kendt som et landets allerbedste karpefiskevande. I de her dage er Brønderslev Kommune imidlertid ved at tømme søen for karper og andre ”skidtfisk” for at forbedre søens kvalitet.

Medlemmerne i Klokkerholm Sportsfiskerforening har kun kunnet se til, mens Brønderslev Kommune mandag og tirsdag har trukket vod i Klokkerholm Møllesø. Søen skal renses for uønskede fiskearter som karper.  

- Det er så sørgeligt. Det er nedbrydende, at se karperne forsvinde. Klokkerholm Møllesø er Jyllands bedste karpefiskevand, siger Torben Pedersen, der er formand for Klokkerholm Sportsfiskerforening.

I følge sportsfiskerne kommer der hvert år både hollændere, englændere, tyskere og folk fra det meste af Danmark for at fiske karper i Klokkerholm Møllesø. Men nu skal der altså ikke længere være karper i søen. 

- En sø, der er så ustabil som Klokkerholm Møllesø kan ikke holde til at have karper. De er med til at rode op i sedimentet, så der bliver frigivet fosfor. Så kommer der alger, og det er et stort problem, forklarer Therese Wallem, der er projektleder i Plan og Miljø i Brønderslev Kommune.

Brønderslev Kommune har fået en halv million kroner fra EU til udrensningen af karper og andre fiskearter som for eksempel skaller. Det hedder biomanipulation. Nu skal der i stedet være flere aborrer og gedder i Klokkerholm Møllesø.

- Det har vi det jo ikke godt med. Det er vores eksistensgrundlag, der forvinder, når karperne ikke er her længere. Mange sportsfisketurister lægger penge her i kommunen, siger sportsfiskerformand Torben Pedersen.

Pudsigt nok så var det også Brønderslev Kommune, der satte karperne ud i Møllesøen engang tilbage i 1980-erne.

Med tilskud fra EU skal også flere end 20 andre søer i hele landet skal biomanipuleres som søen i Klokkerholm.


Seneste nyt

fra Nordjylland