Karsten Nielsen vinder seks dages tovtrækkeri på Læsø

Den siddende borgmester fik oprejsning, og Dansk Folkeparti fik sin første borgmesterkæde. Aftale på plads i Læsø byråd.

De største skænderier kan sagtens foregå i landets mindste kommune. Seks dage efter krydserne blev sat ved kommunalvalget, kunne Karsten Nielsen i dag klokken 16.41 udråbe sig selv til Læsøs nye borgmester. 

Forinden var gået mere end to timers intense forhandlinger på rådhusgangene i Byrum, hvor den centrale figur, Folmer Hjorth løb til og fra de to lejre, som på den ene side blev udgjort af Venstres fire byrødder og på den anden to fra DF og to fra Læsø Listen. 

Den afgående borgmester og Venstre fik 37 procent af stemmerne på øen, men med kun fire mandater kunne han ikke sætte sig for bordenden uden opbakning fra et af de andre partier. 

De fem andre byrødder gik for sig selv og holdt dermed Venstre udenfor indflydelse. 

Derfor blev der under dagens forhandlinger pludselig åbnet op for, at Læsø Listens Bente Faurholt kunne være en mulig borgmester.

Om det var en skinmanvøre, vides ikke med sikkerhed. Men scenariet blev dog ikke til noget, og forhandlingerne gik videre. 

Folmer Hjorth Kristensen

Embedsmænd blev tilkaldt, og kommunaldirektøren var i flere omgange inde for at se på forskellige konstellationer. Mens tiden gik, blev der rapporteret heftigt tilbage til de landsdækkende tv-stationer, som har dækket valget intenst. 

Da forhandlingerne gik lidt i stå, var det derfor nødvendigt for TV2 Nords reporter at 'padle' og nærmest fortælle, at der ikke skete noget. Men så gik dørene op...

Med politisk snilde var det lykkedes den nuværende borgmester at vippe Socialdemokratiets Folmer Hjorth af pinden som viceborgmester - den plads går nu til Tobias Birch Johansen. 

Dermed måtte Folmer Hjorth Kristensen se sin position som tungen på vægtskålen og mulig borgmester fordufte. 

Tobias Birch Johansen var godt tilfreds efter forhandlingerne.

- Fem var for lille et flertal. Det er er rigtigt frustrerende som borgmester at drive en kommune med kun et mandats flertal, opsummerede han valgresultatet. 

Tobias Birch Johansen bliver ikke ny borgmester på Læsø. 

Den nye borgmester på øen var mere end tilfreds med, at det lykkedes et enigt byråd at stå sammen om en bred konstitueringsaftale. 

- Vi måtte flytte lidt rundt på Venstres forslag, inden vi kunne få en konstirueringsaftale på plads. Jeg ser frem til, at vi alle arbejder sammen fra 1. januar, siger Læsøs nye borgmester, Karsten Nielsen (DF), om aftalen. 

Karsten Nielsen er ny borgmester på Læsø. 

Med valgsejren får Dansk Folkeparti dermed sin første borgmesterpost. 

Sådan ser posterne i byrådet ud efter konstitueringen - iflg. et dokument fremvist efter konstitueringen: 

  • Borgmester: Karsten Nielsen (DF)
  • Viceborgmester: Tobias Birch Johansen (V)
  • Formand for økonomiudvalget: Karsten Nielsen (DF)
  • Formand for Teknisk-, havne- og kulturudvalg: Folmer Hjorth Kristensen (S)
  • Formand for Socialudvalg: Lone Broe Christiansen (V)
  • Færgeudvalget: Tobias Birch Johansen (V)
  • Salt: Tobias Birch Johansen (V)
  • Kur: Folmer Hjorth Kristensen (S)
  • Forsyning: Jens Morten Hansen (V)
  • Fiskerikommune Netværket: Tobias Birch Johansen (V)

Seneste nyt

fra Nordjylland