A-kasse: Aalborg-studerende søger job for sent

Foto: Thomas Gaardsmand

Aalborgs studerende har landets højeste dimittendledighed. Det skyldes blandt andet sen jobsøgning.

Studerende fra Aalborgs uddannelser er ramt af landets højeste dimittendledighed og faktisk er 48,8 procent af de nyuddannede uden job. Det viser en undersøgelse lavet af CA a-kasse.

Den lille halvdel af de nyuddannede fra Aalborg, som er uden arbejde efter endt uddannelse, er det blandt andet fordi, de ikke er gode nok til at søge jobs før de er færdige med uddannelsen.

Undersøgelsen viser, at 71 procent af de studerende, der er startet med jobsøgningen mindst seks måneder før de var færdige med uddannelsen, helt undgik ledighed, mens det samme kun gør sig gældende for 21 procent af de studerende, som ventede med at søge arbejde, til eksamensbeviset var i hus.

I Aalborg er der dog flere, end i resten af landet, som søger tidligt, men altså ikke tidligt nok, når man ser på den kedelige ledigheds-rekord.

- Jeg kan godt forstå, at mange gerne vil koncentrere sig om specialet og sikre sig nogle gode karakterer. Men når 7 ud af 10 studerende i Aalborg har tænkt sig at starte med jobsøgningen mindst et par måneder før uddannelsens afslutning, så er du alvorligt bagud op point, hvis du venter til specialet er skrevet færdigt, siger Lars Ulrik Jeppesen, som er karriererådgiver i CA a-kasse.

- Selvfølgelig skal du ikke søge job 25 timer om ugen, når dit hovedfokus er på at afslutte uddannelsen. Men udnyt, at du i forvejen er oppe i et ekstra gear, og arbejder målrettet med specialet, siger Lars Ulrik Jeppesen.

Karriererådgiveren har et råd til, hvordan du som nyuddannet rykker frem i jobkøen.

- Når du tager en pause fra specialet, så kom i gang med forarbejdet: Bliv afklaret om dine kompetencer og ønsker. Lav et CV, og søg nogle af de job, som ser interessante ud. Send også gerne uopfordrede ansøgninger i april-maj, i god tid inden jobmarkedet går på sommerferie i juli-august, siger Lars Ulrik Jeppesen.