Kastrup-Larsen: Flygtningelandsbyer er en mulighed

Aalborgs borgmester skifter mening og mener nu, at man skal overveje at placere de mange asylansøgere i deciderede flygtningelandsbyer.

Indtil nu har borgmester Thomas Kastrup-Larsen været modstander af at placere flygtninge i særskilte landsbyer. Men den seneste tids massive flygtningestrøm har fået ham til at skifte mening. 

- Jeg var heller ikke positiv overfor flygtningelandsbyer, det er bedst at placere folk fast, der hvor de skal være. Men mængden af flygtninge gør, at vi er nødt til at tænke i de baner, inden vi finder en mere fast boligløsning til dem, sagde Thomas Kastrup-Larsen i mandagens udsendelse. 

Årsagen er, at boligmarkedet er presset. Der er simpelthen ikke flere billige boliger, som flygtningene kan betale. 

- Vi blev 2700 flere indbyggere i Aalborg Kommune i 2015. Oveni kommer flygtningene, og det giver et voldsomt pres på boligmarkedet. Ved siden af har regeringen barberet flygtningenes ydelse, så de har svært ved at betale husleje. Det gør, at vi står med en stor udfordring, lyder forklaringen på kursskiftet. 

Borgmester i Jammerbugt, Mogens Gade, mener også, at flygtningelandsbyer er en mulighed, selvom han principielt er imod. 

- Boligerne koster mere, end flygtningene kan betale.  Vi er nødt til at stoppe for tilstrømningen på europæisk plan og i Nordjylland. Det ender med, at vi får brug for flygtningelandsbyer, og det er jeg meget modstander af, for jeg tror på, at integrationen foregår ude i lokalsamfundet, siger Mogens Gade. 

Dermed lægger Thomas Kastrup-Larsen og Mogens Gade sig op af det forslag, som Vesthimmerlands borgmester, Knud Christensen, tidligere barslet med i pressen, hvor han har bedt regeringen om hjælp til at opføre tre flygtningelandsbyer for at håndtere 200 flygtninge. 

- Ender det med, at vi må oprette flygtningelandsbyer, er det vigtigt, at de bliver en del af lokalsamfundet og ikke kommer til at sidde alene. Der ligger arbejdskraft, potentiale og muligheder i den enkelte, så det gælder om, at vi hurtigst muligt får flygningene i gang med praktiske forløb, så de lærer dansk, siger Thomas Kastrup-Larsen, der beder regeringen om hjælp til at løfte opgaven. 

- Regeringen er nødt til at komme med nogle flere penge, ellers bliver det en kæmpe udfordring for kommunerne, og vi bruger allerede nu af penge, der var øremærket andre ting, siger han. 

Se Thomas Kastrup-Larsens udtalelser i mandagens udsendelse herunder- cirka to minutter inde i indslaget: 

 

Thomas Kastrup-Larsen er nu positivt stemt overfor flygtningelandsbyer. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland