Jerup Strand: Kilde til forurening er fundet – men borgere er skuffede

I to år har der været badeforbud ved Jerup Strand, fordi vandet har været for beskidt. Ingen har vidst hvorfor. Nu er kilden til forureningen fundet, og næste år kan man igen bade ved stranden.

I to år har borgerne i Jerup været nødsaget til at pakke bikinien og parasollen ned og benytte en anden strand end den lokale. Vandet ved Jerup Strand har nemlig været så beskidt, at Frederikshavn Kommune valgte at udstede badeforbud.

Der har gentagne gange været målt for høje værdier af tarmbakterier, uden at nogen ved, hvor bakterierne kommer fra – til stor frustration for både kommunen og borgerne.

Vi glæder os over, at hovedårsagen til den svingende vandkvalitet er indkredset, og at borgerne nu igen snart kan gå i vandet ved Jerup Strand.

Birgit S. Hansen, borgmester

Nu er der endelig svar på, hvorfor vandet ved Jerup Strand har været forurenet.

Ifølge undersøgelser udført af et rådgivningsfirma stammer forureningen fra afføring fra kvæg og heste, som græsser i området. Ved regnskyl skylles bakterierne ud i badevandet via å-løbene i området.

Den nye viden får nu Center for Teknik og Miljø til at igangsætte en række initiativer, der skal gøre forureningen mindre. Derudover skal en nedbørsmåler kobles til et digitalt varslingsskilt på stranden og løbende orientere strandgæsterne om vandforholdene.

Det betyder, at man fra næste sommer igen kan bade ved Jerup Strand.

- Vi glæder os over, at hovedårsagen til den svingende vandkvalitet er indkredset, og at borgerne nu igen snart kan gå i vandet ved Jerup Strand, siger Birgit S. Hansen fra Socialdemokratiet, der er borgmester i Frederikshavn Kommune.

02:20

Indslag fra september: Frederikshavn Kommune kan fortsat ikke opspore forureningskilden ved Jerup Strand.

Luk video

Borgere stiller spørgsmålstegn ved undersøgelserne

Tirsdag aften var der borgermøde i Jerup, hvor kommunen og Forsyningen orienterede om resultaterne fra undersøgelsen og de konkrete initiativer.

Omkring 175 borgere mødte op til mødet. Blandt andet Jesper Carlsen, der har et fritidshus i området.

Han giver dog ikke meget for kommunens undersøgelser af badevandet, og oplevede, at han og andre af de fremmødte gik fra mødet med en dårlig smag i munden.

Vi er dybt skuffede. Vi synes ikke, de har undersøgt ordentligt for at finde frem til en mere præcis kilde.

Jesper Carlsen

- Vi er dybt skuffede. Vi synes ikke, de har undersøgt ordentligt for at finde frem til en mere præcis kilde. De kunne ikke gøre rede for, hvor de har målt, siger Jesper Carlsen.

Derfor tror han heller ikke på udsigterne til at kunne bade ved stranden i 2020.

- Jeg tror desværre ikke på, at man igen kan bade ved Jerup Strand fra næste år. Vi håber sandelig, at kommunen kan gøre noget, men det var ikke overbevisende, det de kom med, siger han.

  Foto: Privatfoto

Fælles løsninger vigtige

Ved kommunen tror man på, at badevandskvaliteten bliver bedre, når initiativerne bliver igangsat. Her glæder man sig over, at så mange borgere mødte op til borgermødet.

- Det ligger udvalget meget på sinde, at vi har en god dialog med borgerne i Jerup, og jeg er glad for, at rigtig mange tog imod invitationen til borgermødet. Nu sætter vi flere tiltag og handlinger i gang fra kommunen og Forsyningens side, men det er også vigtigt, at vi sammen med borgerne og i direkte samarbejde med lokalsamfundet bidrager til fælles løsninger, siger Mette Hardam, der er formand for Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune.

Stranden i Jerup mistede sit blå flag helt tilbage i 2005 på grund af forureningsproblemer.

Læs også Kommune fraråder badning: Jerup Strand fortsat plaget af tarmbakterier

Forsiden lige nu