Kiosker går nye veje for at overleve

De nordjyske kiosker og nærbutikker bliver udfordret af supermarkedernes udvidede åbningstid, men er ikke klar til at kaste håndklædet i ringen.

Lave priser og lange åbningstider er blevet hverdag i de nordjyske supermarkeder. Senest er supermarkedskæden Netto gået i offensiv i Nordjylland, hvor kædens butik på Vesterbro i Aalborg nu holder åbent hele døgnet alle ugens dage.

Supermarkedernes seneste offensiv udfordrer de nordjyske kiosker og nærbutikker, men den øgede konkurrence får ikke nødvendigvis de små butikker til at give op. Tværtimod tror flere kioskejere stadig på, at deres butikker kan overleve.

- Det bliver hårdt, men vi skal nok finde en løsning. Det er jeg ret sikker på, siger Lars Grønbæk, der er daglig leder i kiosken Trip Ind i Vodskov.

Gitte Wedfald, som ejer Byens Kiosk i Hals, er også optimistisk. Hendes kiosk er genbo til en Aldi-butik, men indtil videre har hun formået at lokke kunderne en tur omkring kiosken, efter at de har købt stort ind i discountbutikken.

quote Aldi har discount, ja. Men de har ikke de produkter, som jeg er stærk i.

Gitte Wedfald, ejer Byens Kiosk i Hals.

- Aldi har discount, ja. Men de har ikke de produkter, som jeg er stærk i, siger Gitte Wedfald.

Hun har gjort Byens Kiosk til meget mere end en butik med slik, sodavand og chokolade. Gitte Wedfald satser stort på spillemaskiner, Lotto, Tips og Oddset fra Danske Spil og specialtobaksvarer. Men det stopper ikke her. Overetagen over kiosken huser en stor legetøjsbutik og er fyldt med LEGO, lastbiler og prinsesseting.

- Som selvstændig kan du ikke bare lægge dig tilbage og tro, at tingene kommer af sig selv. Du bliver altid nødt til at være på forkant, siger Gitte Wedfald, som satser på at have både et bredt udvalg og konkurrencedygtige priser i sin legetøjsafdeling.

I Vodskov er Trip Ind også gået nye veje for at vinde kundernes gunst. Få hundrede meter fra kiosken ligger butikker som Netto, Fakta, Rema 1000 og 7-Eleven, så der må slås på andre varetyper end dem, konkurrenterne fører.

- Det er blevet sværere, men vi finder på noget nyt og udvikler os med noget, de andre ikke har, siger Lars Grønbæk.

Trip Ind sætter også sin lid til spillemaskiner og Lotto, Tips og Oddset. Chips og sodavand er der ikke meget salg i, men til gengæld er der travlt i butikkens pakkeshop. Her kan kunderne hente pakker fra mange forskellige leverandører, og Trip Ind udleverer nu så mange pakker, at kiosken har udvidet sit pakkelager.

Pakkerne er dog ikke det eneste, Trip Ind leverer. Butikken driver også en webshop, så når der ikke er kunder i butikken, står de ansatte i baglokalet og sender varer afsted til online-kunderne.

- Så er der noget at lave hele tiden, siger Lars Grønbæk.

Selvom kioskerne bliver presset af de store supermarkeder, og konkurrencen formentlig kun bliver større i fremtiden, så tror de på, at de kan overleve.

- Jeg er optimistik, og jeg tænker, at det nok skal gå. På sigt tror jeg, at med den travle hverdag kunderne har, så kommer de tilbage til de små nichebutikker, vi har, siger Gitte Wedfald.


Seneste nyt

fra Nordjylland