Kirkeekspert: Biskop bør spytte ud

Ekspert mener, at det er højest problematisk at holde afgørelse om præst skjult for folkekirkens medlemmer.

Aalborgs biskop, Henning Toft Bro, vil ikke udtale sig om den afgørelse, han er kommet frem til i en omstridt sag om en nordjysk præst, der nægtede at begrave en homoseksuel kvinde.
Alt, han siger, er, at sagen er afgjort, og at den ikke går videre til Kirkeministeriet.

- Det er højest interessant. Det, man kan udlede, er, at præsten ikke er indstillet til afsked. Og det er der nok heller ikke grundlag for, da sagen så skulle være indstillet til Kirkeministeriet, siger professor i kirkeret Lisbet Christoffersen.

- At man i den sammenhæng kan dække sig ind under, at det er en personsag, er højest problematisk. Folkekirkens medlemmer har krav på at vide, om folkekirkens præster bare kan træde på dem, uden at der er nogen konsekvens, tilføjer hun.

Lisbet Christoffersen tror, at afgørelsen skyldes, at der er tale om en førstegangsforseelse.

- Men hvorvidt der overhovedet gives en sanktion til en, der laver en så grov overtrædelse af sine tjenstlige forpligtelser, har offentlighedens interesse. De har krav på at vide, om man kan gøre det, han gjorde og bare sige undskyld bagefter, siger hun.

Hun mener, at eneste mulighed for at få noget at vide om sagen, når biskoppen ikke vil udtale sig, er, hvis et af Folketingets medlemmer vil stille ministeren spørgsmålet, om der er givet en sanktion, og om hvilken karakter den har.

- Tidligere sagde jeg, at han skulle være glad og taknemmelig, hvis han slap med en påtale. Det mener jeg stadigvæk. Folkekirkens medlemmer har krav på at få at vide, om han er sluppet uden nogen sanktion, eller om der er givet en påtale, siger hun.

Lisbet Christoffersen understreger, at det ikke har noget med den konkrete præst at gøre, men at det mere handler om den "kontrakt", der er mellem folkekirken og dens medlemmer.

Sagen om præsten blev foldet ud af den afdøde kvindes datter tidligere på måneden, da præsten nægtede at begrave en 74-årige kvinde, fordi hun var lesbisk og de sidste 30 år havde levet sammen med en nu 80-årig kvinde.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland