Kirkeorgel ødelagt for en kvart million

Organisten i Nørresundby Kirke har selv haft værktøjet fremme og arbejdet på orglet i flere år. Ombygningen er ifølge et anerkendt orgelfirma fagmæssigt uforsvarligt, og skaderne anslås at være på mindst en kvart million kroner.

- Det er en skandale uden lige!

Sådan beskriver organist i Markuskirken i Aalborg, Michael Austin, den omfattende renovering, som den faste organist i Nørresundby Kirke har foretaget på kirkeorglet, der koster et sted mellem tre og fire millioner kroner.

Flere hundrede piber i orglets indre er blevet savet, boret og loddet i, og lyden af orglet er blevet gradvis dårligere, selv om det angiveligt var meningen, at orglet skulle lyde af meget mere.

Lyder som et Frankenstein-orgel
Michael Austin har besigtiget orglet sammen med Henrik Klausen, der har fungeret som organistvikar i Nørresundby Kirke.

- Blandt andet er mundstykket på piberne næsten dobbelt så stort som det burde være, og i toppen er piberne blevet loddet sammen, fortæller Michael Austin.

- Det lyder som et dårligt Frankenstein-orgel fra en film fra 1950'erne, uddyber Henrik Klausen.

Henrik Karlsen har flere gange rettet henvendelse både til stiftet, provsten og menighedsrådet, første gang tilbage i maj måned. Men da TV2/Nord i dag var på besøg i Nørresundby Kirke, var der stadig tydelige tegn på organistens mislykkede gør-det-selv-arbejde.

Ingen griber ind
Normalvis hyrer det lokale menighedsråd et autoriseret orgelbyggerfirma til at føre tilsyn med kirkens orgel, ligesom firmaet også foretager de nødvendige reparationer og ombygninger.

I flere år har det anerkendte orgelbyggerfirma Th. Frobenius & Sønner ført tilsyn med orglet i Nørresundby Kirke.

Firmaet mente, at organistens ombygningsplaner var fagmæssigt uforsvarlige og ville derfor ikke gennemføre ændringerne.

Det resulterede i en fyreseddel til orgelbyggerfirmaet, og Nørresundby Kirke har derfor været uden autoriseret tilsyn i mindst tre år. Blandt andet derfor kunne organisten ufortrødent fortsætte sit arbejde med orglet.

TV2/Nord har i dag været i kontakt med menighedsrådsformand Henrik Bidstrup, men han ønsker ikke at udtale sig og vil heller ikke oplyse, hvorfor menighedsrådet ikke hyrede et nyt orgelbyggerfirma med det samme, da man stoppede samarbejdet med Th. Frobenius & Sønner for tre år siden.


Seneste nyt

fra Nordjylland