Kispus med politiet: Ulovligt streetrace er tilbage

Ulovlige og farlige gaderæs på offentlig vej er vendt tilbage til Nordjylland efter en årrække, hvor der kun blev kørt ræs til lovlige løb.

Sporene fra sidste fredags gaderæs er tydelige her i industrikvarteret i Støvring. Private optagelse fra den 31. marts viser at flere hundrede mennesker så på, mens en række kørere brænder dæk og ræser om kap side om side på Juelstrupparken.

- Der er ingen tvivl om hvad der foregår. Det er kap- og væddekørsel af værste skuffe. Man kan både se og høre, at der bliver kørt ræs, endda farligt ræs, grænsende til vanvidskørsel, siger vicepolitiinspektør Ole Juul Schmidt efter at have set private videooptagelser fra ræset.

På Kystvejen i Nørresundby har foreningen Racedays.dk lavet lovligt streetrace i tre sæsoner. I år er sæsonen udskudt til maj - en måned efter planen - fordi Aalborg Kommune mangler at bygge jordvolde til tilskuerne og lægge ny asfalt på vejen. Foreningen er frustrerede over at det ulovlige ræs er genopstået.

quote Der er ingen tvivl om hvad der foregår. Det er kap- og væddekørsel af værste skuffe. Man kan både se og høre, at der bliver kørt ræs, endda farligt ræs, grænsende til vanvidskørsel.

Ole Juul Schmidt, vicepolitiinspektør

- Jeg synes det er synd, at der er en lille gruppe, der vil ødelægge det for andre, som gerne vil det lovlige ræs, siger grundlæggeren af racedays.dk, Michael Schuster Overgaard.

De første sæsoner med det lovlige ræs i Nørresundby var en succes med 600 betalende publikummer per gang, men sidste år begyndte opbakningen fra kørere og publikum at svigte og samtidig begyndte det ulovlige ræs igen. Foreningen frygter at de bliver nødt til at droppe det lovlige streetrace, hvis publikum bliver ved ed at svigte.

Du kan se private optagelser fra gaderæset her: 

Unge menneskers farlige kapløb på offentligt vej stoppede ellers, da en forening for tre år siden begyndte at lave lovlige streetrace på en lukket bane i Nørresundby, men nu er det begyndt igen.

- Vi skal betale for at ambulance, læge og forsikring til alle løbene. Det er der ikke noget af til det ulovlige streetrace. Hvis ikke der bliver støttet om det her (racedays.dk, red.), så kan vi ikke afholde de her ræs, siger Michael Schuster Overgaard.

- Det koster 100 kroner at køre lovligt ræs i Nørresundby. Det har flere af dem der kører ulovligt sagt er for dyrt, og derfor arbejder racedays.dk på at sætte prisen ned. Men for nogen handler det også om at streetrace skal være ulovligt for at det er sjovt.

- Det er også den forklaring vi nogen gange får, når vi noterer nogen af de her tosser, siger vicepolitiinspektør Ole Juul Schmidt.

Politiet var i Støvring i fredags for at holde øje med om der blev kørt ræs. Det havde betjente forudset ville ske, for vejret var godt. Kort efter at betjentene kørte hjem begyndte ræset. Vicepolitiinspektør Ole Juul Schmidt erkender at de ulovlige racerkørere leger kispus med politiet.

- Sådan er det jo. Når vi der kører man jo ikke ræs på den her måde. Så siver man fra stedet i alle mulige retninger og så går der nogen gange et par timer og så er man i gang et andet sted, siger Ole Juul Schmidt.

Racedays.dk laver i år fem lovlige gaderæsarrangementer i Nørresundby. Det første er den 5. maj.


Seneste nyt

fra Nordjylland