Fyret flyttes: Kjeld har skrevet sit navn i beton

Kjeld Pedersen d. 25/9 2019 står der skrevet i den nye betonstøbning i Rubjerg Knude Fyrs fundament.

Indgraveringen i betonen markerer, at støbearbejdet er afsluttet, og så er det murermesterens besked til hans efterfølgere ved fyret.

- Dem der flytter fyret næste gang, kan så snakke om, hvem det var. Jeg bliver selv rigtig glad, når jeg finder en besked eller noget, når jeg rager noget ned, siger Kjeld Pedersen.

Også Kjeld Pedersens to trofaste hjælpere ved fyret, Anders Dahl og Steen Hansen, har skrevet deres navne ind i den nye beton ved fyret.

Kjeld Pedersen har sammen med sin makker Anders Dahl opfundet mere end 20 nye forskellige specialværktøj, som de bruger i deres arbejde med at flytte Rubjerg Knude Fyr.

Rubjerg Knude Fyr skal efter planen flyttes 60-80 meter ind mod land i uge 43, og i følge beregningerne så kan fyret stå på den nye placering i cirka 40 år, før havet igen truer med at æde det.

Forstærket med syv kubikmeter beton

Det 120 år gamle fyr er de seneste uger blev forstærket med store jernbjælker og stolper, som er støbt ind i fundamentet, og i den her uge blev der hældt syv kubikmeter ny beton i fundamentet, så det nu er stærkt nok til at blive løftet og rullet til den nye placering.

Der stikker 24 jernstolper op ad fundamentet.

- Det er de jernstænger, som vi skal løfte fyret i. De skal kunne bære hele vægten, siger Kjeld Pedersen.

Fundamentet i fyret er støbt færdigt.
Fundamentet i fyret er støbt færdigt.
Foto: Jesper Christiansen

I forbindelse med udgravning af fundamentet dukkede et gammelt tarazzogulv op. Det har været i det gamle maskinhus, som var foran fyret ud mod havet.

Gulvet er i så fin stand, at Hjørring Kommune har besluttet at bevare dele af det. Derfor skal det skæres op.

- Vi deler det op i nogle felter, som så kan bruges senere, siger Kjeld Pedersen.

Kommunen håber, at man i fremtiden med økonomisk hjælpe fra flere fonde, kan lave et besøgscenter ved fyret, og her skal gulvet i givet fald udstilles.

Fyrets ukendte kælder

Hidtil er arbejdet med at forberede flytningen af fyret gået som planlagt, og snart går det store gravearbejde i gang, og her kan undergrunden byde på uventede ting.

Det barske vejr ved Rubjerg Knude Fyr er ikke bare hård ved de maskiner, som bruges til at flytte fyret. Også murermesterens skæg er hårdt plaget, så derfor er Kjeld Pedersen nu uden fuldskæg.

- Til min store overraskelse er der en sokkel, hvor der ser ud til, at der er en kælder. Den har jeg ikke kunne se nogen steder, siger Kjeld Pedersen.

Om der gemmer sig en ukendt kælder bag betonvæggen og andre hemmeligheder, finder Kjeld Pedersen ud af i næste uge, når han begynder den store udgravning af den rende, som fyret skal flyttes i.

- Vi skal grave ud i 16 meters brede og 100 meter langt, så vi skal have flyttet alt vores materiel og skurvogn, siger Kjeld Pedersen.

Der skal graves ned i 2,20 meters dybde. Det er i den dybde, de skinner fyret skal rulle på, skal lægges.


Seneste nyt

fra Nordjylland