KL efter Rebild-forlig: Retsgrundlaget for forlig er nu til stede

Efter en dom, hvor Slagelse Kommune har udbetalt erstatning til misbrugte piger, er der blevet grundlag for forlig som det der er indgået mellem Rebild Kommune og de misbrugte børn fra Rebildsagen.

Torsdag blev historisk for Rebild Kommune og ikke mindst ti unge mennesker, som hver får udbetalt 450.000 kroner i erstatning fra kommunen. Det sker efter et forlig, som den tidligere kommunalpolitiker i Rebild Kommune, Rikke Karlsson, samt den tidligere Nordjyske-journalist Asbjørn With har indgået med kommunen på Rebild-børnenes vegne.

Forliget kommer seks år efter at en dengang 56-årig mand blev idømt 12 års fængsel for årelangt seksuelt misbrug af i alt ni børn, heraf syv af sine egne.

Både Rikke Karlsson og Asbjørn With har fulgt sagen tæt og Asbjørn Withs ihærdige arbejde med at udrulle den svigtende sagsbehandling førte til, at han fik den fornemme journalistpris, Cavlingprisen.

Med forliget undgår de i dag unge mennesker at skulle ud i en retssag for at forsøge at få en erstatning.

Kommunernes Landsforening (KL) vil ikke kommentere på det konkrete forlig mellem kommune og børnene, men KL's chefjurist har på mail sendt følgende svar, hvor hun forklarer, hvorfor et sådant forlig er blevet muligt.

- Retstilstanden er en anden efter Slagelse-dommen. Der er nu et retsgrundlag for at indgå forlig i denne type sager, hvis de rette konkrete omstændigheder foreligger. Derudover er retstilstanden i forhold til forældelsesspørgsmålet også blevet ændret med Folketingets vedtagelse af ændringen af forældelsesloven, hvor forældelsesfristen blev afskaffet med tilbagevirkende kraft, siger chefjurist i KL, Pernille Christensen.

Salgelse-dommen referere til en sag, hvor tre søstre hver er tilkendt en erstatning på 100.000 kroner af Slagelse Kommune efter omfattende svigt i en sag, hvor pigerne blev misbrugt af deres plejefamilie.


Seneste nyt

fra Nordjylland