Klimaet har brug for hjælp: Alle kan gøre en forskel

27:35

I debatprogrammet Fokus satte TV2 Nord torsdag aften fokus på bæredygtighed, og hvordan vi bedst hjælper klimaet.

Spar på vandet, sorter dit affald og lad bilen stå. Der er mange gode råd til, hvordan vi hjælper klimaet, men det er ikke os alle, der får det gjort, når dagligdagen ruller. Det er ellers nødvendigt, hvis vi skal redde klimaet, mener det panel, TV2 Nord havde i debatprogrammet Fokus torsdag aften.

- Når jeg ser på det her med klimaet, så bliver jeg frustreret, vred og ked af det. Vi har lige haft en rekord varm sommer, og det ser bare ud til at fortsætte og fortsætte. Hvorfor bliver der ikke gjort noget mere? spørger Nikoline Linnemann Prehn, der er formand for ungebyrådet i Aalborg.

Når jeg ser på det her med klimaet, så bliver jeg frustreret, vred og ked af det. Vi har lige haft en rekord varm sommer, og det ser bare ud til at fortsætte og fortsætte. Hvorfor bliver der ikke gjort noget mere?

Nikoline Linnemann Prehn, Formand, Ungebyrådet i Aalborg

Der er i Nordjylland stort fokus på bæredygtighed netop nu. Den seneste uge og frem til på lørdag er der nemlig bæredygtighedsfestival i Aalborg. Her kan man blive klogere på bæredygtighed, hvor det halter i vores samfund, og hvad man selv kan gøre i sin egen husholdning.

- Populært sagt er synderen de tre B'er. Det er biler, bøf og bolig. Det står for langt den overvejende del af både klimabelastning og det ressourcetræk, der er på jorden. Det er tre områder, der er meget tæt på borgeren, hvor vi kan være med til at gøre en forskel ved at træffe nogle andre valg, siger Arne Remmen, der er professor i Bæredygtighed, innovation og politik ved Aalborg Universitet.

Fem råd til en mere klimavenlig hverdag:

1. Spar på vandet ved at tage hurtigere bade
2. Sluk for elektronik - dine elektronikapparater bruger strøm selv på standby
3. Vask ved lavere temperature
4. Skær ned på kødet
5. Køb lokale vare

Kilde: greenet.dk

Det er de små ændringer i hverdagen ved alle borgere, der skal gøre den store forskel. Det er ikke et problem, der kan løses fra hverken kommenen eller Christiansborg, lyder det fra rådmand ved Aalborg Kommune.

Politikere kan lave de overordnede rammer, men så er det op til folk selv at udfylde dem.

Lasse P. N. Olsen, Rådmand (Enhedslisten), Miljø- og Energiforvaltningen, Aalborg Kommune.

- Jeg tror, det er forkert at antage, at det er noget, politikere kan løse for os. Vi kan gøre det, at vi kan lave nogle systemer for eksempel angående affaldssortering. Altså politikere kan lave de overordnede rammer, men så er det op til folk selv at udfylde dem, siger Lasse P. N. Olsen, Rådmand (Enhedslisten), Miljø- og Energiforvaltningen, Aalborg Kommune.

Forsiden lige nu