Klimarådet: Slut med benzin- og dieselbiler fra 2030

Klimarådet anbefaler i en ny analyse, at salget af nye diesel- og benzinbiler stopper fra 2030. En nordjysk bilforhandler mener dog ikke, at man endnu skal gå i panik, hvis man mest er til en dieselbil.

Det skal være slut med benzin- og dieselbiler inden for en nær fremtid. Sådan har meldingen de seneste dage lydt fra flere regeringspartier, og nu er også Klimarådet kommet med en ny analyse, hvor man anbefaler, at salget af nye diesel- og benzindrevne biler stopper helt fra 2030.

Det kan måske skabe tvivl hos nogle bilkøbere, for er det så egentlig tid til at skifte til el, eller kan man godt holde sig til benzin eller diesel lidt endnu?

Spørger man en nordjysk bilforhandler, er der endnu ingen grund til bilpanik. Han anbefaler, at man fortsat køber en bil, der passer til ens behov.

- Taler man om, hvad der er mest grønt, er det selvfølgelig elbilen, men vores model kører stadig kun omkring 300 kilometer på literen, og det kan være en udfordring for dem, der ligger og kører langt hver dag, ligesom det også kan være en udfordring, hvis man kører langt på ferie, siger Brian Jensen, som er afdelingsleder ved Nissan Aabybro.

Han har nu ellers oplevet, at kunderne gerne vil have elbiler. Nissans model LEAF er ganske populær og sælger godt, og generelt er salget af elbiler stigende i Nordjylland. I 2017 blev der solgt 34 elbiler af alle mærker i hele Nordjylland. I 2018 er der indtil videre solgt 53 i løbet af de første ni måneder.

Ud med diesel- og benzinbiler og ind med elbilerne. Sådan lyder det fra Klimarådet.

Men trods stigende salg og politiske vinde, vil Brian Jensen ikke for enhver pris forsøge at sende kunderne hjem i en elbil.

- Jeg vil altid starte med at spørge til kundens kørselsmønstre og -behov, og så finder vi sammen ud af, hvilken type bil, der er bedst til den enkelte. Og der er stadig mange, hvor en dieselbil passer bedst, fordi de bor her i området, hvor vi er lidt "ude på landet", og så skal de ofte pendle og køre lidt langt hver dag, siger Brian Jensen.

Han ville som kunde ikke være det mindste bekymret over at købe en benzin- eller dieselbil i dag, da han mener, at en total udfasning er et stykke ude i fremtiden. Men han tror alligevel på, at elbilerne vil overtage markedet inden for de næste ti år.

- Teknologien bliver bedre og bedre, og hvis det går så hurtigt, at man pludselig kan køre 500-700 kilometer på en opladning, så kan man sagtens køre i elbil, selv om man har behov for at køre langt, siger Brian Jensen.

Han viser begejstret Nissans elbil LEAF frem, men selv er han endnu ikke gået over til den lydløse og helt grønne transportform.

- Jeg tør stadig godt købe en dieselbil. Jeg kan godt lide lyden af en motor, og så kører den jo rigtig langt på literen, så jeg er til diesel lidt endnu, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland