Klitbrand tæt på sætte ild til sommerhuse

Foto: Per Frank Paulsen (Arkivfoto)

Omkring 10.000 kvadratmeter klit var tirsdag eftermiddag og aften i brand.

Et klitområde på omkring en hektar ved Grønhøj var tirsdag eftermiddag og aften i brand, og flammerne var tæt på at få fat i flere sommerhuse.

Det var faktisk kun en snarrådig indsats fra flere borgere, der forhindrede dette, og indsatsleder Niels Nygaard, der rykkede ud til branden sammen med mandskab fra Pandrup og Løkken brandstationer har stor ros til de borgere, der tog kampen op med flammerne.

- De gjorde det helt rigtige og baskede ilden ned, samtidig med de hældte vand på og forhindrede ilden i at få fat i husene. Den var tæt på, og nogen steder har ilden været under en meter fra husene, fortæller Niels Nygaard.

De omkring 14 brandmænd, der blev tilkaldt til stedet, kæmpede mod ilden på præcis samme måde som de vakse borgere. Med såkaldte ilddaskere slog  de ilden ned, hvorefter de med samlet omkring 25.000 liter vand slukkede helt ned for ilden, og sørgede for, den ikke kunne blusse op igen.

- Der er de helt rigtige betingelser lige nu, for at sådan en brand kan brede sig. Det kan godt være, det hele er grønt, men når det blæser som det gør nu, tørrer det hele hurtigt ud og bliver meget brandbart, siger Niels Nygaard, der ikke vil gætte på, hvad der har startet den pågældende brand, men gerne kommer med bud på, hvad der kan starte den næste, hvis ikke man passer på.

- Det kan være et cigaretskod eller en omgang grillkul smidt i naturen. Under de her betingelser skal der ikke ret meget til, siger han.

Flere nyheder fra TV2 Nord