Knud overlevede skibsforlis i 1948: Her afslører han nybygget model af skibet

Foto: Johnni Isaksen

Foto: Johnni Isaksen

Foto: Johnni Isaksen

Foto: Johnni Isaksen

Foto: Johnni Isaksen

1 af 5

Knud Verner Lundtoft Jensen var i 1948 med på skibet Kjøbenhavn, som forliste ved Hals Barre. Torsdag afslørede han en nybygget model af skibet.

En model af rutebåden Kjøbenhavn, som i 1948 forliste ved Hals Barre, blev torsdag afsløret. Modellen har taget 2000 timer at bygge, og den skal udstilles på Springeren – Maritimt Oplevelsescenter, som torsdag tog første spadestik til projektet Aalborg Minimarina.

Det var en af de sidste overlevende fra skibsforliset, der løftede sløret for, hvordan modelskibet ser ud. 89-årige Knud Verner Lundtoft Jensen var med på Kjøbenhavn den skæbnesvangre morgen 11. juni 1948.

- Jeg lå og sov nede på tredje klasse. Jeg havde været i Køge i tre år for at lave gulve, og så skulle jeg hjem, fordi jeg havde fundet en kæreste i Aalborg. Jeg vågnede, og så var det bare med at komme væk, fortæller Knud Verner Lundtoft Jensen. 

00:15

Se Knud Verner Lundtoft Jensen afsløre den flotte skibsmodel

Luk video

Kjøbenhavn sejlede på en tysk mine ud for Hals Barre, og det fik skibet til at synke. 48 mennesker omkom ved forliset, men Knud Verner Lundtoft Jensen reddede livet.

- Jeg sprang i vandet og havde et redningsbælte på. Det var sådan lige i sidste øjeblik. Jeg var meget heldig, men jeg ville hjem, og det kom jeg, siger han.

Rutebåden totalforliste efter minepåsejlingen, og flere passagerere mistede selv livet eller måtte se deres kære gå til grunde sammen med Kjøbenhavn.

- Der var en dame, der kradsede mig i ansigtet, fordi jeg ikke ville gå ned på tredje klasse igen og hente hendes barn. Det ville jeg altså ikke. Hver mand kæmpede sin kamp for at komme oven vande, fortæller Knud Verner Lundtoft Jensen.

Den dengang 20-årige Knud Verner Lundtoft Jensen sprang i vandet med venstre ben først, husker han. Han pådrog sig lettere kvæstelser efter at være kollideret med en tømmerflåde i vandet og lå efterfølgende på hospitalet i en uges tid. Han døjer stadig med en dårlig hofte som følge af forliset, og ar på sjælen gav episoden også.

- Der var jo ikke noget, der hed psykologhjælp. Vi fik bare besked på, at vi skulle se at komme på arbejde. Men jeg lever, og jeg lever godt, siger Knud Verner Lundtoft Jensen. 

01:59

Se hele interviewet med Knud Verner Lundtoft Jensen.

Luk video

Flere nyheder fra TV2 Nord