København får kulturen forærende: Aalborg må selv betale

Kulturlivet i Aalborg er i oprør over, at Aalborg Kommune skal betale millioner til kulturen, når Københavns Kommune slipper gratis

Mads Duedahl, kulturrådmand i Aalborg Kommune, kalder det både forargeligt og uretfærdigt, at kommunen skal bruge millioner af kroner på blandt andet symfoniorkestret, museer og zoologisk have, mens Københavns Kommune betaler nul kroner eller meget lidt til de forskellige institutioner.

Pengene fra staten rækker slet ikke, når Aalborg Symfoniorkester optræder. Orkestret er dybt afhængig af kommunens velvilje og lyst til at støtte orkestret.

- Det slår som en knockout, hvis kommunen pludselig skal spare og der kommer en omprioritering på for eksempel fem millioner, siger Jan Kvistborg, musikchef i Aalborg Symfoniorkester.

Orkestret får 27 millioner kroner af kommunen hvert år. Det er 20 procent af hele kulturbudgettet. København har tre symfoniorkestre, der er fuldt finansieret af staten. Københavns Kommune betaler ikke noget til deres orkestre.

- Jeg vil kalde det et demokratisk problem, fordi statens forskelsbehandling giver en ubalance, siger musikchefen.

Kulturrådmanden i Aalborg, Mads Duedahl, kunne også godt tænke sig noget mere støtte fra statens side.

- Det er uforståeligt, forargeligt og uretfærdigt. Nordjyderne betaler rigtig mange penge, der fosser ud af vores kasse og ind i københavnernes, siger kulturrådmanden og opremser eksemplerne på det, han kalder en enorm skævvridning af kulturen.

quote Det er uforståeligt, forargeligt og uretfærdigt. Nordjyderne betaler rigtig mange penge, der fosser ud af vores kasse og ind i københavnernes

Mads Duedahl (Venstre) Sundheds- og Kulturrådmand, Aalborg Kommune

Københavns Zoologiske Have får samme beløb af staten som alle andre zoologiske haver tilsammen i resten af Danmark. Museerne i Aalborg får 25 procent i statstilskud, mens museerne i hovedstaden får 65 procent. De tal har Gitte Ørskov, direktør på Kunsten i Aalborg, også svært ved at godtage,

- Det er personer, der på et tidspunkt har besluttet, at der skulle være den her fordelingsnøgle. Og det er da klart, at man efterhånden undrer sig over, hvorfor nogle museer åbenbart skulle have større statslig betydning end andre, siger Gitte Ørskov.

Det hele er historisk betinget, lyder det gang på gang, når de nordjyske kulturfolk spørger på Christiansborg, hvorfor fordelingen er så skæv. Den tidligere kulturminister, Marianne Jelved, var mere bramfri og sagde, ligeud, at kvalitetskunst var vigtigere end geografi.

- Det kan jeg slet ikke godtage. Vi har en fantastisk kulturby med Musikkens Hus, Utzon Centret og et nyrenoveret kunstmuseum. Jeg har lige været inde for at høre Plácido Domingo. Vi er absolut med på allerhøjeste niveau, og det er på høje tid, vi får gjort op med skævvridningen, siger rådmand Mads Duedahl.


Seneste nyt

fra Nordjylland