Købmandsdrab i Suldrup: Gerningsmands bror dømt for drab otte dage før

Den 21-årige drabsmand, der sidste år slog købmand Finn Degn Ovesen fra Suldrup ihjel, begik sin udåd kun 8 dage efter, at hans storebror var dømt for et lignende bestialsk knivdrab i Aalborg, der blev begået i september 2016.

Datoen 21. oktober 2017 vil for altid stå mejslet i sorg for Lone Ovesen, der er enke efter købmand Finn Ovesen fra Suldrup. Helt uden varsel dukkede en 21-årig sindssyg mand op og overfaldt den lille bys købmand med knivstik, som han 14 dage senere døde af.

Det umotiverede drab skete kun godt en uge efter, at drabsmandens tre år ældre bror modtog sin dom for et usædvanligt voldsomt knivdrab på Gundorfslund i Aalborg i september 2016, hvor offeret blev stukket mere end 60 gange med flere forskellige knive. Han blev idømt forvaring på sikringsanstalten i Slagelse.

Købmand Finn Degn Ovesens enke Lone Ovesen tvivler på, at der er tale om et tilfældigt sammenfald.

- Det er skræmmende, at to fra den samme familie kan have de samme symptomer, og at der ikke bliver gjort noget. Der må være nogen alarmklokker der ringer, for nogen må kunne se, at de er i familie sammen, siger Lone Ovesen.

TV2 Nord har været i kontakt med både politiet og det opholdssted, hvor den 21-årige drabsmand boede på tidspunktet for drabet i Suldrup. Begge parter kendte til, at drabsmanden havde en næsten jævnaldrende bror, der altså også var drabsmand. Men den oplysning havde de ikke på Psykiatrien i Nordjylland, hvor den 21-årige var indlagt kortvarigt lige før han begik sit drab.

Føler at psykiatrien har svigtet

På trods af advarsler fra opholdsstedet Gården i Fjerritslev om, at han var farlig, fik den 21-årige lov til at gå fra Psykiatrisk Sygehus blot fire dage før drabet på Finn Degn Ovesen. Ifølge sygehuset kunne de nemlig ikke tilbageholde ham med tvang, medmindre der var tale om såkaldt skærpende omstændigheder, og det mente psykiatrien altså ikke at der var.

quote - Det er skræmmende, at to fra den samme familie kan have de samme symptomer, og at der ikke bliver gjort noget.

Lone Ovesen, enke efter købmand Finn Ovesen

Den vurdering er medlem af Region Nordjylland, Per Larsen, (Kons) ikke enig i.

- Jeg synes faktisk det er rystende, at de mennesker, der er omkring den psykisk syge på opholdsstedet og som kender ham, at de råber vagt i gevær, så bør det betyde, at vi kan fastholde dem, der er ekstremt personfarlige og psykisk syge, for at skærme omverden imod dem, siger Per Larsen.

Den nordjyske politiker mener ligesom Lone Ovesen, at oplysningen om, at den 21-åriges storebror netop var dømt for et bestialsk knivdrab, burde have indgået i vurderingen af den 21-årige, da han blev indlagt på psykiatrisk sygehus kort før han begik drab. Lone Ovesen føler, at psykiatrien har svigtet i sagen.

- De har jo ikke undersøgt ham godt nok. I forbindelse med retssagen er han blevet mentalundersøgt og erklæret psykisk syg, og det skulle de jo være gået i dybden med, da han blev indlagt, så de kunne have undersøgt, hvor syg han var inden de lukkede ham ud, siger Lone Ovesen.

- Vi har set for mange af de her sager

Per Larsen vil nu rejse sagen overfor sin partifælle, Justitsminister Søren Pape Poulsen, for at få strammet lovgivningen på området.

- Det er åbenlyst, at vi ikke kan være trygge ved systemet, for vi har set for mange af de her sager. Vi kan ikke leve med, at der er huller i lovgivningen, som giver de meget personfarlige psykisk syge lov til at udskrive sig selv fra sygehusene. Det er en myndighedsopgave at sørge for at det ikke sker, og der er behov for at tage hånd om problemet på en helt anderledes måde, siger Per Larsen.

Lone Ovesen er netop begyndt at arbejde igen efter næsten et års sygemelding på grund af den traumatiske oplevelse, da hendes mand blev dræbt. Hun frygter, at tragedien når som helst kan ramme andre, så længe farlige psykiske syge får lov til at gå frit omkring:

- Man tænker skal andres liv sættes på spil inden der bliver gjort noget. I det her tilfælde gik det ud over min mand, og det lider jeg og hans to sønner stadig under hver dag, siger Lone Ovesen.

Den 21-årige drabsmand får dom i sagen på onsdag. Både han og hans tre år ældre bror blev først erklæret sindssyge efter, at de var blevet drabsmænd.


Seneste nyt

fra Nordjylland