Kollerup: - Vi skal hanke op i os selv

Foto: Iben Hedemann

Foto: Iben Hedemann

1 af 2

Nyt pantsystem, der skal gøre det mindre attraktivt at smide dåser ud af bilruden er på vej, men indtil da må vi bare tage os sammen.

Dåser og affald flyder i vejkanten til fare for køerne, der risikerer, at metalsplinter ender i deres maver. Alt for mange kaster deres dåser ud af bilruden uden at tænke på den risiko, man udsætter landbrugsdyrene for.

- Det er noget frygteligt svineri, at der bliver smidt skrald i vejkanten. Det skæmmer vores natur og har konsekvenser for dyrevelfærden, siger Simon Kollerup, der er socialdemokratisk folketingsmedlem og medlem af Skatteudvalget.

Det er ofte de tyske dåser uden pant på, der flyder i vejkanten. Regeringen er i dialog med tyskerne om et nyt pantsystem, så også dåserne købt over grænsen kan indløse pant.

Simon Kollerup tror ikke på, at en bøde på for eksempel 1500 kroner for at smide affald vil afhjælpe problemet.

- For at udstede en bøde skal synderen tages på fersk gerning. Det tror jeg ikke på, ret mange bliver, og derfor tror jeg ikke, at en bøde har nogen effekt. Derfor er et nyt pantsystem den bedste måde at imødekomme problemet, siger han.

Han opfordrer bilisterne til at tage ansvar for naturen og beholde dåser og skrald i bilen, indtil man finder en skraldespand.

- Vi bør hanke op i os selv. Hvis alle tager deres skrald med hjem i stedet for at smide det i vejkanten, så vil vi spare en masse skattekroner, siger Simon Kollerup.

Flere nyheder fra TV2 Nord